Alacsony emberekkel spórolt James Cameron a Titanic forgatásakor

  • narancs.hu
  • 2023. december 11.

Mikrofilm

Állítólag akár egymilliót is megtakaríthatott így.

James Cameron 1997-es Titanicja hosszú-hosszú ideig minden idők legsikeresebb filmjének számított: az elsők között érte el az egymilliárd dolláros bevételt, jelenleg 2,26 milliárd dollárral világszinten minden idők 4. legtöbb pénzt hozó filmjének számít. Csak a miheztartás végett: az első helyezett Avatar a maga 2,9 milliárdjával ugyancsak Cameron mozija; ahogy a dobogó legalsó fokán álló Avatar: A víz útja is 2,3 milliárddal. A Titanic emellett 200 millió dolláros büdzséjével sokáig a legdrágább filmnek is számított – épp ezért tűnhet meglepőnek, milyen spórolási technikákat alkalmaztak a forgatás során.

Cameron épp a Titanic 4K-s felújított változatát promotálja, ennek keretében tekintett vissza egykori filmjére. „Kizárólag alacsony statisztákat béreltünk fel, mert így a díszleteink sokkal nagyobbnak tűntek. Bárki, aki 172 centinél nagyobb volt, kiesett. Mintha plusz egymillió dollárt kaptunk volna a castingból” – magyarázta a spórolást. Emellett persze akadt már költségkímélő módszer is: a hajódíszletnek több esetben is kizárólag a megdöntött verzióját építették fel, míg magát a süllyedést utoljára vették fel, még akkor is, ha a stúdió erősen küzdött ez ellen. „Nem stratégiai döntés volt – szimplán azért tettünk így, mert egy elsüllyesztett díszlet másnap nem néz ki túl jól, ha felhúzod a víz alól” – fejtette ki.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk