Az egyik színész az ágya alatt hagyta: felkerült az eBay-re a legújabb Star Wars forgatókönyve

  • Szabó Ádám
  • 2019. december 1.

Mikrofilm

Legyünk fűcsomó, ha nem marketingakció ez is.

December 20-án debütál az amerikai mozikban az új Star Wars-trilógia befejező része, a Skywalker kora (hozzánk 19-én érkezik, néhány európai országba pedig 1 nappal még ennél is korábban), de erről valószínűleg az is tud már, aki soha életében egyetlen vukit sem látott még.

Hónapok óta ezerrel pörög ugyanis a marketinggépezet: kijött az utolsó, majd az utolsó utáni előzetes is; annál pedig nem is kell jobb reklám, hogy a sajtó hetek óra az első élőszereplős Star Wars-sorozattól, a The Mandolariantól hangos, ami a most induló Disney Plus streaming csatornán debütált.

Dübörgő Star Wars, cenzúrázott Simpson család - így indult a Disney új csodafegyvere

Nekünk még van pár hónapunk átgondolni, érdemes-e az HBO Go-t vagy a Netflixet lecserélni rá. Óriási marketingkampány és a várakozások végletekig fokozása után elindult a Disney világmegváltónak szánt streamingplatformja, a Disney Plus.

De a Disney egy PR-katasztrófából is képes reklámot kreálni.

Az Indiewire adta hírül, hogy a Skywalker kora rendezője, J. J. Abrams nemrég az egyik legismertebb reggeli műsorban, a Good Morning Americában vendégeskedett, ahol elújságolta: hamarosan bemutatásra kerülő filmje forgatókönyve egy rövid ideig felkerült a világ legnagyobb aukciós oldalára, az eBay-re.

John Boyega a filmben

John Boyega a filmben

 

Óriási blama lett volna, ha valakihez eljut a szkript és kikerül az internetre még a premier előtt – ne feledjük, a cég úgy építette fel a mozi marketingjét, hogy a mai napig csak találgatni lehet, milyen fordulat várható a fináléban.A Disney szerencséjére elég gyorsan tudtak reagálni, és mindenki előtt lecsaptak a forgatókönyvre. Semmi kétség.

Abramsék ezután arra is rájöttek, hogy kerülhetett fel az oldalra a szkript: „Az egyik színészünk, akit nem nevezek nevén – szeretném, de nem fogom – az ágya alatt hagyta, ahol megtalálta valaki, aki a szobát takarította. A szkript aztán eljutott ahhoz az illetőhöz, aki feltette eBay-re, ahonnan a Disney visszaszerezte, mielőtt eladhatták volna” – mesélte.

És hogy miért gondoljuk, hogy ez marketingfogás? Mert az Abramsra jellemző adagolótechnikával jöttek ki a sztori további részletei. Pár nappal később ugyanis a "bűnös", bevallotta tettét, megnevezte önmagát. John Boyega a Good Morning America című műsorban vallott színt, és ismerte el, hogy ő felejtette a hotelben. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy sem korábban George Lucas stúdiója, sem a Star Wars filmeket mostanság gyártó Disney nem ismer pardont: hét pecsét alatt őrzik a saga összes részletét, és ha valaki ilyen bakit követne el, mint a Boyega, akkor azonnal kirúgnák.

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.