Az egyik színész az ágya alatt hagyta: felkerült az eBay-re a legújabb Star Wars forgatókönyve

  • Szabó Ádám
  • 2019. december 1.

Mikrofilm

Legyünk fűcsomó, ha nem marketingakció ez is.

December 20-án debütál az amerikai mozikban az új Star Wars-trilógia befejező része, a Skywalker kora (hozzánk 19-én érkezik, néhány európai országba pedig 1 nappal még ennél is korábban), de erről valószínűleg az is tud már, aki soha életében egyetlen vukit sem látott még.

Hónapok óta ezerrel pörög ugyanis a marketinggépezet: kijött az utolsó, majd az utolsó utáni előzetes is; annál pedig nem is kell jobb reklám, hogy a sajtó hetek óra az első élőszereplős Star Wars-sorozattól, a The Mandolariantól hangos, ami a most induló Disney Plus streaming csatornán debütált.

Dübörgő Star Wars, cenzúrázott Simpson család - így indult a Disney új csodafegyvere

Nekünk még van pár hónapunk átgondolni, érdemes-e az HBO Go-t vagy a Netflixet lecserélni rá. Óriási marketingkampány és a várakozások végletekig fokozása után elindult a Disney világmegváltónak szánt streamingplatformja, a Disney Plus.

De a Disney egy PR-katasztrófából is képes reklámot kreálni.

Az Indiewire adta hírül, hogy a Skywalker kora rendezője, J. J. Abrams nemrég az egyik legismertebb reggeli műsorban, a Good Morning Americában vendégeskedett, ahol elújságolta: hamarosan bemutatásra kerülő filmje forgatókönyve egy rövid ideig felkerült a világ legnagyobb aukciós oldalára, az eBay-re.

John Boyega a filmben

John Boyega a filmben

 

Óriási blama lett volna, ha valakihez eljut a szkript és kikerül az internetre még a premier előtt – ne feledjük, a cég úgy építette fel a mozi marketingjét, hogy a mai napig csak találgatni lehet, milyen fordulat várható a fináléban.A Disney szerencséjére elég gyorsan tudtak reagálni, és mindenki előtt lecsaptak a forgatókönyvre. Semmi kétség.

Abramsék ezután arra is rájöttek, hogy kerülhetett fel az oldalra a szkript: „Az egyik színészünk, akit nem nevezek nevén – szeretném, de nem fogom – az ágya alatt hagyta, ahol megtalálta valaki, aki a szobát takarította. A szkript aztán eljutott ahhoz az illetőhöz, aki feltette eBay-re, ahonnan a Disney visszaszerezte, mielőtt eladhatták volna” – mesélte.

És hogy miért gondoljuk, hogy ez marketingfogás? Mert az Abramsra jellemző adagolótechnikával jöttek ki a sztori további részletei. Pár nappal később ugyanis a "bűnös", bevallotta tettét, megnevezte önmagát. John Boyega a Good Morning America című műsorban vallott színt, és ismerte el, hogy ő felejtette a hotelben. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy sem korábban George Lucas stúdiója, sem a Star Wars filmeket mostanság gyártó Disney nem ismer pardont: hét pecsét alatt őrzik a saga összes részletét, és ha valaki ilyen bakit követne el, mint a Boyega, akkor azonnal kirúgnák.

Figyelmébe ajánljuk