Egy rajongó kétórás filmet vágott az Obi-Wan Kenobi minisorozatból

  • narancs.hu
  • 2022. július 12.

Mikrofilm

Ki szerette volna küszöbölni a Star Wars-sorozat kínos ütemét és béna párbeszédeit.

Minden idők legsikeresebb és legnagyobb hatású filmsorozata, a Star Wars meglehetősen ellentmondásos időket élt át az elmúlt években. Az eredeti három film helye megkérdőjelezhetetlen ugyan a filmtörténetben, az 1999-es, Jar Jarral súlyosbított előzmény-trilógia viszont inkább csak gúnyolódások tárgya, kivéve talán a befejező A Sith-ek bosszúját. A spin offok közül a 2016-os Zsivány Egyes még sikert aratott, a Solo: Egy Star Wars-történet azonban már akkora bukás volt, hogy kis híján az egész franchise-t magával rántotta. Ekkor a jogok már a Disney-hez kerültek, miután több mint 4 milliárd dollárért felvásárolták a Lucasfilmet, a stúdiónak pedig minél nagyobb bevételre volt szükségük, hogy befektetésük megtérüljön. Utólag azonban elhibázott döntésnek bizonyult az az elképesztő Star Wars-dömping, amit a rajongókra zúdítottak: 2015-ben Az ébredő Erővel kezdődött egy újabb trilógia, mely kezdetben ugyan még siker volt, de a 2019-es Skywalker kora már a rajongókat és a kritikusokat is megosztotta.

A Star Warsba végül sorozatfronton sikerült új életet lehelni: 2019-ben debütált A Mandalóri (kritikánk), amit alkotójával, Jon Favreau-val együtt egyből a galaxis megmentőjeként ünnepeltek. Úgy néz ki azonban, hogy a cég végül itt is ugyanabba a hibába esett, mint a filmeknél: egyszerűen túl sok új műsor érkezett. 2021-ben jött a Boba Fett könyve, ami iránt máris kisebb volt az érdeklődés, majd idén bemutatták az Obi-Wan Kenobit. Ez legendás címszereplője miatt egy időre ismét felélesztette a rajongók érdeklődését, de a sorozat befejeztével ismét azok a hangok erősödtek meg, miszerint a Star Wars-franchise végérvényesen elhalálozott.

Az Obi-Wan Kenobi eredetileg mozifilmnek készült, melyet Hossein Amini írt és Stephen Daldry rendezett volna. A Solo bukása és A Mandalóri sikere után dolgozták át az ötletet, számtalan újraírás- és tervezés után végül Joby Harold és Deborah Chow keze alatt jött össze a sorozat, melyben Ewan McGregor újra a legendás karakter bőrébe bújt.

A végeredmény azonban sokak szerint jobban is sikerülhetett volna – így gondolta Kai Petterson filmkészítő és Star Wars-rajongó is, aki gondolt egyet és a hatrészes minisorozatot egyetlen két és fél órás filmmé vágta.

Mint elmondta, tetszett neki a sorozat alapsztorija és az abban látható alakítások is, de akadt egy rakás más dolog, ami javításra szorult. A forgatókönyvet utólag már nem tudta alakítani, de vágással igyekezett kozmetikázni a hibákat. „A sorozat üteme elég kínos, akadnak teljes jelenetek, melyeknek nem vezetnek sehová. Emellett a párbeszédek ostobák, és néhány rendezői döntés is megkérdőjelezhető. Épp ezért úgy döntöttem, saját kezembe veszem és változtatok azon, amin tudok” – magyarázta, hozzátéve, hogy a végeredmény kizárólag az ő művészi értelmezésén és véleményén alapul, a Disneytől sem jogot, sem felhatalmazást nem kapott ehhez. „Rajongóként létrehoztam valamit a rajongóknak – nem pénzért csináltam” – írja.

Az eredeti Obi-Wan Kenobi sorozat a Disney+-on látható, Patterson ebből készült rajongói filmje pedig a weboldalán.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk