IV. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál

Futó pillantások

  • Bacsadi Zsófia
  • 2020.11.19 12:11

Mikrofilm

39 ország, 77 film – az idén november 20. és 29. között rendezett fesztivál Oscar- és Európai Filmdíjra jelölt, Cannes-ban, Locarnóban, Annecy-ben és a Sundance filmfesztiválon is bemutatott és díjazott rövidfilmek válogatását mutatja be a budapesti és bécsi közönségnek.

Nehéz évet zár a filmipar, s a filmfesztiválok is megérzik, hogy kevesebb film készül, ennek ellenére a Blue Danube előzsűrijének volt miből válogatnia (egészen pontosan 87 ország 893 alkotásából). Az eredeti tervek szerint a díjazott rövidfilmeket a bécsi Collegium Hungaricumban és a budapesti Art+ Cinemában élőben is bemutatták volna, de a járvány sok más nemzetközi filmfesztiválhoz hasonlóan az online térbe kényszerítette a Blue Danube-ot is.

A rövidfilm önálló művészi forma, sajátos dramaturgiai szabályokkal és erősségekkel, a hagyományos gyártás és forgalmazás sokszor mégis melléktermékként, játékfilmes előgyakorlatként kezeli.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk