Így lövi le a krimik csattanóját az Apple

  • narancs.hu
  • 2022. december 13.

Mikrofilm

Figyeljük – vagy épp ne figyeljük – melyik szereplő milyen mobilt használ!

December 23-án érkezik a Netflixre a 2019-es Tőrbe ejtve folytatása, Az üveghagyma. Rian Johnson mozija három éve az egyik legnagyobb meglepetést aratta a moziban: nemcsak elmés módon tisztelgett Agatha Christie előtt, de az évtizedek alatt simára koptatott „Ki tette?”-típusú krimik műfajába is képes volt új színt hozni (kritikánk).

Ahogy az első részben, úgy a streamingre érkező folytatásban is egy gyilkosság áll majd a történet középpontjában, amely ezúttal Görögországban játszódik. A rendező még egy korábbi interjújában bevallotta, hogy manapság, az okoseszközök korában nem is olyan könnyű egy ilyen bűnügyi filmet elkészíteni; főleg úgy, hogy ha a nézők tisztában vannak egy kulisszatitokkal, máris sokkal könnyebben rájönnek majd arra, ki is a rosszfiú.

„Nem is tudom, el kéne-e ezt mondanom vagy sem. Nem azért, mert különösebben izgalmas lenne, mindenesetre érdekes… elég érdekes… Az Apple megengedi, hogy az iPhonejait használd a filmekben, de – és ez döntő fontosságú ha gyilkossági rejtéllyel foglalkozó filmet nézel – a rosszfiúknak nem lehet iPhonejuk” – vallotta be Johnson. A Tőrbe ejtve új részében például számtalan potenciális gyilkosjelölt használ Apple-telefont – kivéve az a karakter, akiről a végén kiderül, hogy ő a tettes.

A cég hozzáállása egyrészt érthető, hiszen nem akarnak rossz reklámot maguknak, másrészt mindez igencsak megnehezíti az alkotók dolgát. Előállhatnak ugyanis hamis kelléktelefonokkal, így viszont nem is számíthatnak arra, hogy esetleg támogatást kapjanak az Apple-től. Arról nem is beszélve, hogy az iPhone-ok annyira elterjedtek, hogy az, a karakterek ezeket használják, csak még életszagúbbá és valóságosabbá teszi a jeleneteket.

Mindenesetre legközelebb ha krimit nézünk, lehet, hogy elég szemügyre vennünk, ki milyen telefont használ, és jó nyomozóként máris következtetni tudunk majd arra, ki a gyilkos.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?