Ingyenes dokumentumfilm-csemegék Ang Lee hazájából

  • Szabó Ádám
  • 2019. október 26.

Mikrofilm

Filmtörténet, családi sorsok, sport és természetfilm – lesz miből válogatni.

A hazai mozikba kevés dokumentumfilm és még kevesebb tajvani mű jut el – az olyan remek kezdeményezések, mint a Taiwan Dox azonban igyekeznek javítani ezen. A Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány immár ötödször rendezi meg a háromnapos Tajvani Dokumentumfilm Napokat, melynek keretein belül ingyen csemegézhetünk az elmúlt évek legjobb tajvani dokujaiból mandarin nyelven, magyar és angol felirattal. A felhozatal legalább annyira sokszínű, mint maga az ország:

sportos, társadalmi és kulturális tematikájú filmek mellett úti film és drámai történet is

nézhető lesz majd.

A nyitófilm (18 lettem) két, nevelőintézetben nevelkedett, sajátos sorsú lányt mutat be, akiknek a története bár a tajvani jelenben gyökerezik, a mű mondanivalója nagyon is univerzális. Mindketten menekülnének hátrányos helyzetükből; egyikük a szülei sorsa elől fut, a másik jobb híján a szerelemben keres menedéket. Mi kell a boldogsághoz, ellensúlyozza-e az elhagyatottság érzését a szeretet és a bátorság – Ho Chao-ti filmje ezekre a kérdésekre keresi a választ.

18 lettem / Turning 18 - Taiwan Dox 2019 - trailer

Uploaded by Palantír Film Alapítvány on 2019-09-25.

A család és a múlt témáit feszegeti A hiány című film is: ebben Lau Kek-huat rendező apja után kutatva véletlenül botlik bele nagyapja történetébe, aki tabunak számító szégyenfolt a családban, ugyanis kapcsolatban állt a terroristának tartott Malajziai Kommunista Párttal. Az alkotó nemcsak nagyapja sorsának járt utána, de annak is, hogy a párt egykori tagjai hogyan tekintenek vissza a múltra – a válaszok meglepték a rendezőt, így valószínűleg mi is elcsodálkozunk majd.

A tajvani új hullám a 80-as évek egyik legizgalmasabb, és nemzetközi szinten legtöbbet méltatott

filmes bemozdulása volt; ekkor ismerte meg a világ Edward Yang, vagy épp Hou Hsziao-hszien nevét. Nekik és az évtized második felében induló Ang Lee-nek és társainak sikerült kulturális identitást szerezni hazájuknak – így ma már Tajvanról nem feltétlen az olcsó munkaerő juthat eszünkbe, hanem mondjuk a pezsgő kulturális élet. A Tajpej virágai erről a folyamatról szól, az eredeti helyszíneken reflexióra késztetve az újhullám legismertebb rendezőit.

Az Ultra révén nekünk, magyaroknak is van egy remek dokumentumfilmünk a hosszútávfutásról – ha láttuk Simonyi Balázs filmjét, azért, ha nem, akkor azért lehet érdekes a Fuss az álmodért! Huan Maw-sen tíz éven át követte Chen Yan-Po futót sivatagon át, hegyeken keresztül egészen az Antarktiszig. Egy sportfilm témája pedig, mint tudjuk, soha nem maga a sport: ezúttal is maga az ember kerül górcső alá, hogyan formálják teljesítményét a váratlan fordulatok, családi és baráti kapcsolatai.

Fuss az álmodért! / Run for Dream

Uploaded by Palantír Film Alapítvány on 2019-09-30.

Az együtt vetített Rákföld-misszó és Párbeszéd a törzsek között Tajvan természeti-kulturális értékeit mutatja be, na meg azt, mindezek ma miért kerültek veszélybe. A Kenting Nemzeti Parkban őshonos szárazföldi rákok tojásrakó útvonalát egy autópálya veszélyezteti, míg az amis és atayal őslakó törzsek hagyományait a 80-as évek városiasodása és a gazdasági robbanás zúzta össze. Összefogással és odafigyeléssel azonban az is megmenthető, amiről azt hittük, hogy már elveszett – ezt mutatja be a két dokumentumfilm.

Egy utazás, egy küldetés / One Journey, One Mission - Taiwan Dox 2019 - trailer

Uploaded by Palantír Film Alapítvány on 2019-09-30.

Hasonló pozitív példát állít elénk az Egy utazás, egy küldetés, melyben hat tajvani utazó története elevenedik meg, akik mind különböző országokban vállaltak valamilyen küldetést: egyikük Malawiban jótékonykodik, míg más könyvadományozásba fog Fidzsin vagy épp antropológiai kutatásokat folytat Madagaszkáron.

A Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat 2019. október 31-én (Toldi Mozi), valamint november 1-2-án (Kino Cafe Artmozi) rendezik a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány együttműködésében. A vetítések ingyenesek, de az előadásokra jegyet kell váltani a mozi pénztárában. A filmeket rövid magyar nyelvű pódiumbeszélgetés követi.

A megnyitó október 31-én csütörtökön lesz 18 órakor a Toldi Moziban, ahol beszédet tart Andrew Y. Chang képviseletvezető – ezután vetítik a 18 lettem című dokumentumfilmet. További információk ezen a linken olvashatók.

Figyelmébe ajánljuk