Ismét feltámad a Pokolfajzat

  • narancs.hu
  • 2023. február 20.

Mikrofilm

Másodjára futnak neki a Hellboy-rebootnak.

Habár a képregényfilmek reneszánszát éljük, amikor a Marvel a legutolsó hőséből is világraszóló sikerfilmet készít, így is akadnak olyan szuperhősök, akik mintha rossz csillagzat alatt születtek volna. Ott van például a Suicide Squad, vagyis az Öngyilkos osztag, amelynek első, 2016-os adaptációja nem teljesített rosszul a kasszáknál, csak épp borzalmasan sikerült; a 2021-es változatnál pedig épp fordítva: hiába volt remek James Gunn paródiája, a mozipénztáraknál elbukott.

Hasonlóan szerencsétlenül alakult a Hellboy, azaz a Pokolfajzat sorsa is. Mike Mignola teremtménye a Dark Horse Comics képregénykiadó berkein belül született meg 1993-van. Eredettörténete szerint egyfajta jótékony féldémon, akit egy náci okkultista idézett a pokolból a Földre még csecsemőként. Később aztán hatalmas, vörös izomkolosszussá fejlődött, aki a Paranormális Kutatási és Védelmi Hivatal (B.P.R.D.) nevű kormányzati szervezetnek dolgozva segít leküzdeni a természetfeletti, kétes alakokat.

A karaktert először Guillermo del Toro álmodta vászonra 2004-ben Ron Perlmann főszereplésével. A film nem aratott hatalmas sikert, de költségeit visszahozta, a rajongók többsége pedig kedvelte az adaptációt, így jöhetett a folytatás. A Hellboy II – Az Aranyhadseregben ugyancsak Perlmann domborított, a 85 millióba kerülő film pedig ennek közel dupláját, 168 milliót hozott világszerte. Ekkor azonban már 2008-at írtunk, a szuperhősök legújabb nemzedéke ott kopogtatott Hollywood kapuján: a szintén ebben az évben bemutatott Vasember kétszer több bevételt ért el, nem beszélve az utána következő hősökről, akik népszerűségéhez az eleve komolyabb és sötétebb Pokolfajzat nem érhetett efl. Így hiába lengettek be egy esetleges harmadik filmet, del Toro soha nem tudta trilógiává fejleszteni szerelemprojektjét. 2019-ben ugyanis a folytatás helyett egy újrakezdés, azaz reboot érkezett: ezt Neil Marshall (A barlang; Trónok harca) rendezte, a főszerepben pedig a Stranger Things sztárja, David Harbour volt látható. Hiába ígértek a korábbinál is látványosabb és keményebb filmet, a mozi csúnyán megbukott a kritikusoknál és a nézők előtt is.

A bukta után a rajongók abban reménykedtek, a stúdió talán végre zöld utat ad del Torónak, hogy befejezze trilógiáját, és Perlmann is visszatérhet ikonikus szerepéhez. Mindketten nyitottnak tűntek a projektre, ami a rendező szerint körülbelül 120 millióba került volna. „Hogy izgatottan várnám-e a Hellboy 3-at? Nem, 71 éves vagyok bassza meg. De tartozunk ezzel a rajongóknak és meg is kéne adnunk nekik, mert egy epikus lezárás lenne. Szóval Guillermo, ha olvasod ezt, nem tettem le arról, hogy tovább nyomasszalak, hogy végre csináljuk meg ezt a kurva filmet”nyilatkozta Perlman.

Úgy néz ki azonban, keresetlen szavai nem hatották meg a stúdiót. A legfrissebb hírek szerint mindössze négy évvel a legutóbbi film után ismét rebootolják a karaktert: a Hellboy: The Crooked Man című projekt rendezője del Toro helyett a Jason Statham kétrészes Crankjéről és a Nicholas Cage-féle Szörnyszülőkről ismert Brian Taylor lesz majd. Azt egyelőre nem tudni, ki veszi át Perlmann és Harbour szerepét, az azonban biztos, hogy a 2008-as, azonos című képregénysorozatot adaptálják majd vászonra – mégpedig nem más, mint a karakter alkotója, Mike Mignola, akinek ez lesz az első filmforgatókönyve. A forgatás jövő hónapban kezdődik Bulgáriában, a bemutató időpontjáról egyelőre nincs hír.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.