Itt van Wes Anderson új filmjének első előzetese

  • Szabó Ádám
  • 2020. február 13.

Mikrofilm

Újra itt vannak a babaház-szerű díszletek és a benne mozgó különös figurák. Sőt, még Bill Murray is visszatér!

A 2014-es, nagysikerű A Grand Budapest Hotel óta (9 Oscar-jelölés, 4 díj; 25 milliós költségekre 172 millió dolláros bevétel) Wes Anderson nem rendezett előszereplős filmet - legutóbbi alkotása a két éve mozikba kerülő, stop-motion animációval készült Kutyák szigete volt.

Idén azonban ismét egy egyedi hangulatú és látványú, keserédes drámával érkezik - a The French Dispatch-et korábbi írásunkban a legjobban várt idei filmek közé soroltuk. Néhány hete alig pár információmorzsa volt olvasható a moziról, most azonban megérkezett az első előzetese is.

Egy újságíróknak szóló szerelmeslevél, amely egy kitalált, 20. századi francia városban megjelenő amerikai magazinról szól” - így szól a film hivatalos története, ami valószínleg egyfajta, több sztoriból álló antológia lesz. Olyan sztárok tűnnek fel benne, mint Bill Murray, Timothee Chalamet, Frances McDormand, Jeff Goldblum, Elisabeth Moss vagy Tilda Swinton.

Elizabeth Moss még tavaly mesélt egy interjúban a forgatási élményeiről: "Franciaországban forgattunk két napot, és olyan volt, mintha egy Wes Anderson moziba csöppentem volna. Mindenki úgy nézett ki, mint egy Wes Anderson-filmben, és ott volt Wes Anderson, aki szintén úgy nézett ki, mint aki egy Wes Anderson-filmben játszik. Olyan volt, mint egy fura álom."

A The French Dispatch július 24-én debütál a mozikban, ami azt sejteti, hogy a világpremierje talán Cannes-ban lesz - ha így van, Wes Anderson először tér vissza a legnevesebb filmes seregszemlére a 2012-es Holdfény királyság óta. A film ugyanúgy 25 millióból készült, mint A Grand Budapest Hotel, és a forgalmazó Searchlight valószínűleg hasonló sikert is vár tőle.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.