Tévésorozat

Jó reggelt, Verônica!

Mikrofilm

Az Instituto Igarapé kutatása szerint 2018-ban Brazíliában gyilkolták meg a legtöbb nőt Dél-Amerikában. Az esetek nagy része családon belül történik.

Ez a háttér teszi az Ilana Casoy és Raphael Montes regényéből készült sorozatot olyan nyomasztóvá. Verônica (Tainá Müller) a São Pauló-i gyilkossági osztály egyik mellőzött hivatalnoka. Valódi ügyek közelébe ritkán engedik, mindenki azt hiszi, hogy csak keresztapja, az osztályvezető Carvana miatt dolgozhat a rendőrségnél. Ám egyszerre két ügyben is szagot fog, mindkettőben nők az áldozatok – és úgy tűnik, ő az egyetlen, aki valódi empátiával tud feléjük fordulni. A sorozat első néhány epizódja sűrű atmoszférával és sok feszültséggel dolgozik, lassan és módszeresen sodorja a két párhuzamos bűnügy szálait. Verônica karizmatikus és sötét ellenpólusa Brandão, a fiatal lányokat rituálisan megkínzó magas rangú rendőr, aki a feleségét is cinkosává teszi. Eleinte sikerül türelmesen felépíteni a figurákat, a nyomozót hitelessé teszi saját elszenvedett, megemésztetlen traumája. Ugyanakkor zavaró, hogy a sorozat látványosan igyekszik jól vizsgázni a nők elleni erőszak ábrázolásában és az áldozatokkal való empatikus vagy épp érzéketlen kommunikáció bemutatásában. Kicsit olyan érzésünk támad, mintha egy kézikönyvet lapozgatnánk, amiben Verônica a jó tanuló, mindenki más pedig csupán elrettentő példa. Kissé elidegenítő a sorozat bizarr zsánerváltása is, amikor a nyomozó félúton bosszúálló akcióhőssé avanzsál. A Jó reggelt, Verônica! húsbavágóan aktuális, de szerfelett egyenetlen munka.

Elérhető a Netflixen

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?