Unja már a karantént, de filmet még bírna nézni? Segítünk választani

  • Szabó Ádám
  • 2020. május 4.

Mikrofilm

Habár a mozik zárva tartanak, a streamingszolgáltatóknak köszönhetően így is akad néznivaló. Segítünk választani!

Öröm az ürömben, hogy most szakadt a világra a karantén, és nem mondjuk 15 éve: akkor ülhettünk volna otthon a kereskedelmi tévékkel meg a pár tucat DVD-vel.

Ám míg régen az okozott fejtörést, hogy alig akadt néznivaló, most már az, hogy mit válasszunk az elképesztően nagy kínálatból. Ugyanis egyetlen streamingszolgáltató kínálatának átrágása is három emberöltőt emésztene fel.

Épp ezért adunk néhány tippet, mi az, amit semmiképpen se hagyjon ki.

Netflix

A streamingkirály friss májusi megjelenései között önmagában is annyi csemege akad, hogy bőven kihúzhatjuk vele az egész nyarat.

Május 1-vel érkezett például a Hollywood című hétrészes minisorozat, ami a Hollywoodi Aranykort mutatja be - a csillogás mellett a sokat idézet korszak árnyoldalaira is nagy hangsúlyt fektetve. Ebben a milliőben legutóbb Tarantino mártózott meg nagy sikerrel, most Ryan Murphy tesz egy próbálkozást. Az Amerikai Horror Story és a Glee - Sztárok leszünk! alkotóját Hollywood legnagyobb hatalmú tévéseként szokás emlegetni, 2018-ban rekordot jelentő szerződést kötött a Netflixel. Az ebből születő első sorozat, A politikus azonban csalódást keltett. Most a Hollywooddal igyekszik javítani, ebben pedig olyan színészek segítik mint Darren Criss, Jim Parsons vagy Mira Sorvino.

Május 6-án debütál a Michelle Obamáról szóló dokumentumfilm, a Becoming, 8-án pedig a Kaliforniai álom és a Whiplash rendezőjének új sorozata, a jazz tematikájú The Eddy.

Május 22-től nézhető az indiai mellékszereplő-skatulyából végleg kitőrő Kumail Nanjiani (Szilícium-völgy, Rögtönzött szerelem) akciókomédiája, a Szerelemben, bűntényben, amelyben Issa Rae-val bolondozik majd.

Az új tartalmak mellett most talán többeknek van idejük pótolni filmes lemaradásukat is. Ott van például David Fincher The Social Network - A közösségi háló című filmje, melyet egészen más megnézni most, mint 10 éve. Akkor még a Facebook valóban csak egy közösségi oldal volt, ahol képeket osztottunk meg és exünk után leskelődtünk - mára az emberek jelentős részénél a Facebook egyenlő magával az internettel. Az oldal választásokat képes befolyásolni, embereket, eszméket és irányzatokat felemelni, vagy akár a mélybe taszítani. Működési mechanizmusa azonban alapvetően nem változott, pusztán az élet minden területére kiterjedt - ezért tanulságos ma is a mozi.

Tavaly két, eltűnőben lévő egykori vígjátéksztár is igyekezett drámai szerepével újraindítani karrierjét - mindkét próbálkozás remekül sikerült. Az egyik Adam Sandler, aki úgy hozta az egész év legjobb férfi alakítását, hogy közben megtorpanás nélkül, továbbra is futószalagon gyártja borzalmas gagyijait a Netflixre. A Csiszolatlan gyémántért érthetetlen módon még Oscar-jelölést sem kapott, a Gyagyás gyilkosság viszont a szolgáltató legnézettebb tavalyi filmje volt.

Jelölést Eddie Murphy sem kapott, pedig szintén megérdemelte volna: ő A nevem Dolemite-ban domborított hatalmasat, ráadásul úgy, hogy nem is kellett nagyobb pálfordulást elkövetnie - ugyanolyan nagypofájú, minden lében kanál figurát alakít, mint szokott, csak ezúttal a humor mellett a dráma és a társadalmi háttér is a helyén van. Ne feledkezzünk meg az elmúlt évek egyik legeredetibb műsoráról sem, amelyről talán nem is sejthettük, hogy az évtized sorozata: immár a Community - Balfékek is nézhető Netflixen.

HBO GO

A Fleabeggel a világot meghódító Phoebe Waller-Bridge-nek nem tudni, hány órából áll egy napja, de elképesztő iramban dolgozik. Tavaly bemutatták sikersorozatának színpadi verzióját, most pedig már nézhető a Megszállottak viadala című krimijének harmadik évada. S akkor még ott van a Futás, amelyben egy egykori főiskolai szerelmespár keveredik thrillerbe illő fordulatokba. Igaz, ennek a shownak Waller-Bridge inkább csak csendestársa, az elsőszámú alkotó Vicky Jones, akivel mi is interjúztunk.

A két éve elhunyt Philliph Roth-ot minden idők legnagyobb amerikai írói között szokás emlegetni - furcsa módon műveiből mégsem született még időtálló és emlékezetes adaptáció. Hollywoodban legutóbb Ewan McGregor próbálkozott a dologgal: az Amerikai pasztorál nem aratott osztatlan sikert, bár a kritikusok talán túlzottan keménykezűek voltak az elsőfilmes McGregorral.

Ezúttal a Drót alkotóin volt a sor, akik a The Man in the High Castle sikerét látva sorozattá adaptálták Roth Összeesküvés Amerika ellen című regényét. Ebben egy alternatív Amerika jelenik meg, ahol az 1940-es választást nem Roosevelt, hanem Charles Lindbergh nyerte meg, és Amerika kezd benáculni.

Ami a filmeket illeti, az elmúlt pár év sikerfilmjei közül számos elérhető az HBO streamingoldalán:

  • ott van a már emlegetett Volt egyszer egy... Hollywood;
  • az utóbbi idők legjobb magyar filmje, a Rossz versek,
  • vagy épp a kosztümös filmeknek fityiszt mutató Oscar-kedvenc, A kedvenc.
  • A magyar mozikba egyetlen vetítés erejéig bemutatkozó Overlord szintén remek néznivaló, ha már minden kötelező háborús és akciómozit kipipált: a film nyitójelenete a Ryan közlegény megmentését idéző adrenalinbomba, a későbbiekben pedig a háborús toposzok épp megfelelő arányban keverednek a horrorelemekkel.
  • Semmiképp se hagyjuk ki a Romlott oktatás című Hugh Jackman-es tévéfilmet sem, mely az amerikai oktatási rendszerről rántja le a leplet.

Apple Tv

Az Apple streamingoldala tavaly év végén indult, így egyelőre a felzárkózás szakaszában van, de máris remek programokból csemegézhetünk. Ott van például a The Morning Show, amely a tavalyi év egyik legjobb újoncai közé tartozott. Ebben egy reggeli tévéműsor működésébe tekinthetünk be, amelyet megrenget a MeeToo-botrány.

A Little America az Epic magazin cikksorozatának adaptációja. Ebben fél órás epizódokban jelenik meg a bevándorlólét egy-egy szelete: az ugandai, mexikói vagy épp iráni családok hol nevettető, hol drámai kalandjai az antológiasorozatok hagyományaihoz hűen eltérő színvonalúak, többségük viszont tanulságos és szórakoztató is.

A Beasty Boys Story nemcsak a zenekar rajongói számára lehet érdekes, hiszen az a Spike Jonze készítette, aki A nő című remekéért kapott Oscart, de neve sokaknak még mindig egyet jelent a legkreatívabb videoklipekkel.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.