Képzeljük el, hogy az M1 Híradójának egyik kisinasa a napi migránsozás közben megújítja a filmkészítést

Verzió 2019 - A forradalom évfordulója

  • -ts-
  • 2019. november 15.

Mikrofilm

Volt már rá példa.

Most akkor tényleg képzeljük el egy röpke pillanatra, hogy az M1 Híradójából az egyik csávó, az egész napos migránsozás, sorosozás, alkalmatlanozás mellett, alatt vagy közben a filmkészítés nagy újítójává emelkedik – nincs az a fantázia, amelyik ezt megvalósíthatónak látná.

Pedig nem lehetetlen, tessék belehúzni kicsit, fiúkák!

Hogy mennyire nem lehetetlen, arra most itt az élő bizonyíték: Dziga Vertov A forradalom évfordulója című, sokáig elveszettnek hitt montázsfilmje. Pont olyan, mint amilyennek gondolnánk: ezerrel tolják kerekeken az ágyút a vöröskatonák, befut a páncélvonat az állomásra,

jön Lenin zsebre vágott kézzel,

majd az egyiket előhúzván irányt mutat. Arra kell menni, elvtársak, de arról sajnos Trockíj érkezik és ő is felszáll a vonatra, egy másikra. Monitorok járőröznek a Néván, s így tovább, képre kép, jelenetre jelenet, hihetetlen tempót diktálva, amikor nézi az ember, ritmusra dobban a lába a filmmel, rohanna menten a forradalomba.

Talán onnan jöhetett mindez az ifjú, alig huszonpár éves Kaufmannak, hogy ifjú korában zenét tanult… De elragadta film. Amikor Lenin elvtárs azt mondta, hogy „minden művészet közül számunkra legfontosabb a film”, akkor feltehetően a Kinonegyelja nevű vadiúj és immár teljesen szovjet filmhíradóra gondolt, illetve Vertov nagy spektákulumára, a kinopravdára.

Nos, a pravdából az lett, ami, de Vertov módszere (melyben a kamera válik a szemünkké, és könyörtelenül belát mindehová és megmutat mindent, jót, rosszat) máig él, s máig is hat (gondoljunk csak a cinema veritére a hatvanas évekből, vagy egyáltalán magára a dokumentarizmusra).

Szóval, aki kicsit is többet akar tudni a filmművészetről, mint azt, hogy a következő jelenetben kit üt agyon a Joker, az olyat kap a Verzión, hogy örökre megemlegeti.

A forradalom évfordulója című filmet szombaton délután kettőkor vetítik az OSA Archívumban.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.