Még kiélezettebb harc jöhet az Oscarért

  • narancs.hu
  • 2020. május 18.

Mikrofilm

Persze erről is a koronavírus tehet.

A világjárvány az Oscar szabályait is átírta, a mozik bezárása és a fesztiválok elnapolása miatt több előíráson is lazítottak, vagy épp évtizedes beidegződéseket dobtak ki. A változtatások azonban nemcsak a legnagyobb reflektorfényt kapó "Legjobb film" kategóriáját érintették: a dokumentumfilmek versenye is gyökeresen átalakulhat.

Míg az idei Oscarra csak azokat a dokukat jelölhették, amelyeket Los Angeles megyében és New Yorkban is minimum 7 napon át vetítettek, ettől a koronavírus-járvány miatt a legközelebbi díjátadón eltekintenek, mert rengeteg doku esne el a jelöléstől, hiszen két hónapig gyakorlatilag nem üzemeltek a mozik. Azoknak a dokumentumfilmeknek pedig, amelyeket a filmszínházak újranyitása után, a közeljövőben mutatnak be, elég az öt amerikai nagyváros (Los Angeles, New York, San Francisco, Chicago, Atlanta) egyikében egy hétig moziban játszani, nem ragaszkodnak a New York-i és Los Angeles-i vetítéshez.

Elég, ha...

Ahhoz, hogy jelölést szerezzen egy film, korábban díjat vagy elismerést kellett szereznie valamelyik rangos, kvalifikálónak minősített filmfesztiválon. Ez is változik: elég, ha műsorra tűzték, vagy beválogatták egynél több ilyen seregszemlére.

A híres vörös szőnyeg: most már többen odaférnek

A híres vörös szőnyeg: most már többen odaférnek

Fotó: Wikipédia

 

Bővítették azoknak a filmfesztiváloknak a listáját is, amelyeken a részvétel kvalifikációt jelenthet az Oscarra: számuk 36-ra nőtt és olyan nagy és ismert nevek mellett, mint a Berlini Filmfesztivál, a Sundance és a Tribeca egy rakás kisebb verseny is bekerült.

A fesztiválok jelentős részét azonban lefújták, elnapolták, ezért már is zöld utat biztosít, ha egy doku szerepelt az előzetesen bejelentett programban. Továbbra is versenyben lehetnek a streamingszolgáltatók dokumentumfilmjei, örülhet tehát a műfajban különösen erős Netflix. A tavalyi Oscarra 159 doku volt jelölhető, ez a szám a módosítások miatt jócskán megugorhat jövőre. A változtatások ugyanakkor az Akadémia honlapja szerint kizárólag a következő Oscarra érvényesek.

Szigorítás

Nem ez az egyetlen reform-törekvés: egy frissen hozott szabály szerint az Oscarra jelölt alkotások többé nem versenghetnek a legrangosabb tévés díjért, az Emmyért. És ez is a koronavírus-járvánnyal áll összefüggésben: ugyanis azzal, hogy az Oscaron nem veszik már annyira komolyan a mozis bemutatkozást, teret kapnak a streamingszolgáltatók, egyre inkább elmosodnak a különbségek a két díj között.

Jelenet a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmből

Jelenet a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmből

Fotó: Nat

Pedig az Oscar és az Emmy felhozatala ritkán vág egybe. A dokumentumfilmes kategóriában azonban jó párszor előfordult egyezés. A tavalyi Oscar-nyertes Free Solo – Mászókötél nélkül például 6 Emmy-t is elnyert, s azért indulhatott a tévés versengésen is, mert egy televíziós csatorna, a NetGeo gyártotta és sugározta.

Hasonló volt a helyzet az ESPN nevű sportcsatorna O.J.: Egy amerikai hős című dokujával: 2017-be elnyerte az Oscart, valamint 6 jelöléséből két Emmy-díjat is.

Figyelmébe ajánljuk