Megtriplázódtak a szavazók, sokszínűbbé vált a Golden Globe

Mikrofilm

Immár 310-en döntenek a díj sorsáról, köztük több fekete, latinó – és egy magyar újságíró is beszállt.

Az évtizedekig az „Oscar előszobájaként” emlegetett Golden Globe az utóbbi években már inkább egyfajta rasszista, belterjes és korrupt csoport olcsó elismerésévé vált, amit egy szokottnál is puccosabb gálán adnak át a félrészeg hollywoodi előkelőségeknek. Ebben a cikkünkben mutattuk be, mi rejlett valóban a talmi csillogás mögött és hogyan rázta meg a botrány a Golden Globe-ot, melyről a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének (Hollywood Foreign Press Association – HFPA) olyan tagjai döntöttek, mint a sztárokra interjú közben gulyáslevest tukmáló, plagizáló Návai Anikó.

A Globe-ot már korábban is vádolták rasszizmussal, például amikor azért bélyegeztek külföldinek egy filmet, mert abban nem angolul beszéltek. Ettől is nagyobb botrányt keltett azonban, amikor két éve kiderült, hogy a HFPA-t rendszeresen és eredményesen vesztegetik meg a stúdiók, a 87 főből álló szervezet tagjai között pedig egyetlen fekete sincs – nem beszélve arról, hogy a működésüket és a tagfelvétel módját is homály fedte. A balhé hatására 2022-ben a tévétársaságok visszaléptek és nem sugározták a díjátadót, Návaiék azonban ennek ellenére kihirdették saját győzteseiket – még ha ez a felhajtás nélkül nem is érdekelt senkit. A HFPA kinevezett egy diverzitásért felelős munkatársat, majd elkezdtek azon dolgozni, hogy színesebbé tegyék szavazóbázisukat. Még 2021-ben 105 fősre bővültek, tavaly pedig már 200-nál járt a számláló. Ekkor lett a zsűri tagja Csákvári Géza, a Népszava, korábban a Népszabadság munkatársa, aki a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségétől (FIPRESCI) érkezett a szakmaiságot képviselve, de nem vált a HFPA tagjává.

Mindezek a változtatások úgy tűnik, meggyőzték Hollywoodot: a 80. Golden Globe idén visszatért a tévébe egy jól menő fiatal fekete komikus, Jerrod Carmichael műsorvezetésével, aki monológjában nem is rejtette véka alá véleményét a szervezetről.

A 2024-es gálára a Globe még inkább belehúzott sokszínűség-fronton: az immár 100 körüli taglétszámmal bíró HFPA-hoz 215-en nemzetközi tag csatlakozott Ezek 25 százaléka latinó, 14 ázsiai, 10 fekete, 9 közel-keleti, és legalább 17 százalékuk vallja magát az LGBTQ+ közösség tagjának. A szavazók immár 76 országból érkeztek, köztük például Kamerunból, Costa Ricából, Kubából, Guatemalából, Kazahsztánból, Malajziából, Szerbiából és Tanzániából. Így tehát egy 310 főből álló szavazóbizottság dönt majd legközelebb a díjakról. „A diverz szavazók azonosítására, bevonzására és aktív toborozására tett erőfeszítéseink erős bizonyítékai a Golden Globe elkötelezettségének aziránt, hogy betartsa a bővítésére és újraformálására tett ígéreteit”fogalmazott Neil Phillips, a HFPA sokszínűségért felelős szakembere. Már csak azt kellene kitalálniuk, hogyan vegyék rá az embereket, hogy ismét érdeklődjenek a gálájuk iránt. Annak nézettsége ugyanis folyamatosan zuhan, és idén rekordalacsony volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk