Dokumentumfilm

Meztelenül, felszabadulva

  • 2021. március 10.

Mikrofilm

Megalázott, emberi mivoltukban, identitásukban elbizonytalanított, lelki, fizikai, szexuális erőszakot szenvedett nők nyílnak meg egymásnak és a kamerának.

Van, akit idegen, van, akit rokona, barátja bántalmazott, de az amerikai tornászválogatott hírhedt (s azóta börtönbüntetését töltő) sportorvosának is akad itt áldozata. Más a vallási bigottéria elől menekült pornózásba, s a net örökre megőrzi meggondolatlan döntését. És van, aki csak egyszerűen nem tud megfelelni az ideális nőről sulykolt képnek, nem él békében a saját testével. A minden jelenlévőt kínzó testképzavarra kínál megoldást a terápiás céllal, egyféle autoszuggesztív fitnesz gyanánt gyakorolt rúdtáncolás – a módszer oktatói szerint. És tényleg: bejön az összetört szívű nő az edzőterembe, tűsarkúba-tangába gyömöszöli magát, pörög a rúd körül, egyre felszabadultabban, sorstársai megtapsolják – és a tanfolyam végén újjászületve néz a tükörbe.

Ambivalens film. Egyfelől vannak ezek a szeretetre éhes – és méltó! – asszonyok, a maguk hátterével és a testi-lelki béklyóktól való megszabadulás tiszteletre méltó elszánásával. Kétség nem fér megszenvedett hitelességükhöz. Másfelől meg vannak az oktatók, a maguk multi-level marketinges jó tanácsaival, meg van a Módszer, a tudatosan, minden adottság híján is vállalt szexiskedés – pont ennek kéne gyógyírként szolgálnia a szexista társadalmi sztenderdektől frusztrált női lelkek számára. A redundáns elemekben bővelkedő film nem tart távolságot. Egyetlen csalódott delikvenst mutat, mindenki más hatalmas fejlődésről számol be.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk