Aki mindig tudja, hogyan dobogtassa meg a szíveket: 90 éves Ennio Morricone

  • Gera Márton
  • 2018. november 10.

Mikrofilm

Kilenc érdekesség és kilenc remek szerzemény a ma kilencven éves zeneszerző életművéből.

1. Több mint ötszáz művet komponált, volt olyan év, amikor 25 olyan filmet mutattak be, melyhez ő írta a zenét.

Ennio Morricone - Once upon a time in the West (Sergio Leone film)

Once upon a time in the west: music by Ennio Morricone and directed by Sergio Leone.

2. Bár zeneszerzést is tanult, először trombita szakra járt egy római konzervatóriumban.

Once Upon A Time In America | Soundtrack Suite (Ennio Morricone)

Original Motion Picture Soundtrack (1984). Composed and Conducted by Ennio Morricone. Please note that the rights belong to the owner. Support the publishing company, if possible, to get the full listening experience.

3. Sokan a westernfilmekhez komponált zenékkel azonosítják, ám csak néhány tucat western köthető a nevéhez. Ezek azonban a legismertebbek: Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf, Volt egyszer egy Vadnyugat. Pedig nem szereti, amikor csak a westernnekkel azonosítják. „Annyiszor elmondtam már, hogy a filmzenei munkásságomnak legfeljebb a nyolc-tíz százalékát teszik ki a spagettiwesternek!” – mondta a Narancsnak adott 2014-es interjújában.

Ennio Morricone - The Thing (theme)

John Carpenter's first big studio film came with a big studio composer in the legendary form of Ennio Morricone.

4. Talán az egyik legkedveltebb Morricone-darab A profihoz írt zene, ám nem a Belmondo-filmhez, hanem az 1971-es Maddalenához készült eredetileg.

Le Professionnel (Der Profi) - Chi Mai

Nur der Soundtrack, kein Video. Komponist und Urheber ist Ennio Morricone.

5. Noha évtizedekig hanyagolta a westernt, Quentin Tarantino kérésére visszatért a műfajhoz, és a rendező legutóbbi filmjéhez, az Aljas nyolcashoz ő szerezte a zenét.

The Ecstacy of Gold---Ennio Morricone

One my my favorite soundtracks. Music by Ennio Morricone (1966) Video claimed under fair usage. NOTE: Some of the artwork (specifically at 0:30, 1:18 and 2:32) is from Stephen King's 'The Dark Tower' series, illustrated by Marvel. Check it out, it's a great read

6. A zeneszerzést igen magányos munkának tartja, melyről azt gondolja, hogy „nagyon személyes tevékenység, amiben egyedül vagy, senkire sem számíthatsz. A komponálás megköveteli, hogy magadba mélyülj.”

Ennio Morricone - Cinema Paradiso (In Concerto - Venezia 10.11.07)

Song taken from the movie of the same name, performed in the magical setting of San Marco's square in Venice and directed by Ennio Morricone himself. Brano tratto dal film omonimo, eseguito nella magica cornice di piazza San Marco a Venezia e diretto dallo stesso Ennio Morricone.

7. Amikor nem zenét szerez, Morricone sakkozik, ez ugyanis az egyik szenvedélye. Polgár Judittal is játszott már partit, igaz, ezt elvesztette.

The Mission | Soundtrack Suite (Ennio Morricone)

Original Motion Picture Soundtrack (1986). Composed and Conducted by Ennio Morricone. Please note that the rights belong to the owner. Support the publishing company, if possible, to get the full listening experience.

8. Ötször jelölték Oscar-díjra (a Mennyei napok, A misszió, az Aki legyőzte Al Caponét, a Bugsy, és a Malena zenéjéért) ám végül egy életműdíjat kapott 2007-ben az Akadémiától. Aztán 2016-ban az Aljas nyolcas zenéjéért megkapta a "rendes" Oscart is.

Ennio Morricone - The Sicilian Clan

The Sicilian Clan

9. Rengetegszer dolgozott Amerikában, de Olaszországot soha nem hagyta el végleg, ma is Rómában él.

2. The Legend of the Pianist - The Legend of 1900

the Legend of 1900 by Ennio Morricone Track 2

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?