Online nézhető az Oldboy rendezőjének iPhone-nal forgatott rövidfilmje

  • narancs.hu
  • 2022. február 22.

Mikrofilm

A Life is but a dream 21 perc románc, zene, harcművészet.

Park Chan-wook már azelőtt menő volt, mielőtt az Élősködőknek vagy a Squid Game-nek köszönhetően a csapból is koreai filmek és sorozatok folytak volna: a Bosszú-trilógiájával szerzett széles körben nevet magának, melynek 2003-ban készült második darabja, az Oldboy letarolta a világot. Még felemás sikerű amerikai remake is készült belőle.  2016-os A szobalány című thrillere szintén nagyot szólt, a BAFTA-n például elhozta a legjobb nem angol nyelvű film díját. Azóta azonban nem jött elő új mozival, mindössze a The Little Drummer Girl című 2018-as minisorozat hat epizódját rendezte meg.

Park azonban most visszatérésre készül: a Decision to Leave című filmje egy hegyekben történt, rejtélyes haláleset körüli nyomozást mutat be, amelyben a detektív az elhunyt férfi özvegyével gabalyodik össze. Ezt követi majd a The Sympathizer című HBO-sorozat, mely Viet Tanh Nguyen 2016-os, Pulitzer-díjas regényének adaptációja: ebben a kémshowban Robert Downey Jr. több szerepben is feltűnik, ráadásul minden epizódot a koreai rendező jegyez majd.

Mindezek előtt azonban Park előállt Life is but a dream című, 21 perces rövidfilmjével, melyet az Apple-lel együttműködve egy iPhone 13 Pro-val forgatott. Románc, zene, harcművészet, fantasy – leginkább e szavakkal lehetne leírni az alkotást. A történetben egy temetkezési vállalkozó megpróbál ellopni egy koporsót, ezzel azonban feléleszt egy szellemet. A túlvilági lény annak a harcosnak a szelleméhez kezd el kötődni, akit a vállalkozó épp eltemetni készül. Amint a rendező elmondta, nemcsak a mobiltelefonnal való forgatást, de a rövidfilm jelentette rugalmasságot is élvezte. „Nem könnyű a műfajokkal való mélyebb kísérletezésbe belemenni a játékfilmeknél, mivel rengeteg pénzbe kerülnek, és készítésükkor nagyon nagy a nyomás. Amikor viszont kisfilmet csinálok, kreatív szabadságot élvezhetek” – magyarázta Park Chan-wook.

Korábban is forgatott már iPhone-nal: így készült 2011-es Night Fishing című, Berlinben díjazott rövidfilmje. Az ekkor szerzett jó élmények inspirálták, hogy ismét az Apple-lel dolgozzon együtt. Mobiltelefonnal korábban már nemcsak rövideket, de teljes játékfilmeket is forgattak: a leghíresebb ilyen a Tangerine című mozi, de szintén így készült Steven Soderbergh Tébolyult című thrillere.

Park Chan-wook Life is but a dream című rövidfilmje itt nézhető teljes egészében, angol felirattal:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!