Online nézhető az Oldboy rendezőjének iPhone-nal forgatott rövidfilmje

  • narancs.hu
  • 2022. február 22.

Mikrofilm

A Life is but a dream 21 perc románc, zene, harcművészet.

Park Chan-wook már azelőtt menő volt, mielőtt az Élősködőknek vagy a Squid Game-nek köszönhetően a csapból is koreai filmek és sorozatok folytak volna: a Bosszú-trilógiájával szerzett széles körben nevet magának, melynek 2003-ban készült második darabja, az Oldboy letarolta a világot. Még felemás sikerű amerikai remake is készült belőle.  2016-os A szobalány című thrillere szintén nagyot szólt, a BAFTA-n például elhozta a legjobb nem angol nyelvű film díját. Azóta azonban nem jött elő új mozival, mindössze a The Little Drummer Girl című 2018-as minisorozat hat epizódját rendezte meg.

Park azonban most visszatérésre készül: a Decision to Leave című filmje egy hegyekben történt, rejtélyes haláleset körüli nyomozást mutat be, amelyben a detektív az elhunyt férfi özvegyével gabalyodik össze. Ezt követi majd a The Sympathizer című HBO-sorozat, mely Viet Tanh Nguyen 2016-os, Pulitzer-díjas regényének adaptációja: ebben a kémshowban Robert Downey Jr. több szerepben is feltűnik, ráadásul minden epizódot a koreai rendező jegyez majd.

Mindezek előtt azonban Park előállt Life is but a dream című, 21 perces rövidfilmjével, melyet az Apple-lel együttműködve egy iPhone 13 Pro-val forgatott. Románc, zene, harcművészet, fantasy – leginkább e szavakkal lehetne leírni az alkotást. A történetben egy temetkezési vállalkozó megpróbál ellopni egy koporsót, ezzel azonban feléleszt egy szellemet. A túlvilági lény annak a harcosnak a szelleméhez kezd el kötődni, akit a vállalkozó épp eltemetni készül. Amint a rendező elmondta, nemcsak a mobiltelefonnal való forgatást, de a rövidfilm jelentette rugalmasságot is élvezte. „Nem könnyű a műfajokkal való mélyebb kísérletezésbe belemenni a játékfilmeknél, mivel rengeteg pénzbe kerülnek, és készítésükkor nagyon nagy a nyomás. Amikor viszont kisfilmet csinálok, kreatív szabadságot élvezhetek” – magyarázta Park Chan-wook.

Korábban is forgatott már iPhone-nal: így készült 2011-es Night Fishing című, Berlinben díjazott rövidfilmje. Az ekkor szerzett jó élmények inspirálták, hogy ismét az Apple-lel dolgozzon együtt. Mobiltelefonnal korábban már nemcsak rövideket, de teljes játékfilmeket is forgattak: a leghíresebb ilyen a Tangerine című mozi, de szintén így készült Steven Soderbergh Tébolyult című thrillere.

Park Chan-wook Life is but a dream című rövidfilmje itt nézhető teljes egészében, angol felirattal:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Vekerdy Tamás: „Ordító dilettantizmus tombol”

  • Orosz Ildikó

Vekerdy Tamás nyolcvan éves volt 2015-ben, amikor interjút készítettünk vele. A legnépszerűbb pszichológust, gyereknevelőt az oktatási helyzetről is kérdeztük, ami azóta sem változott sokat. Hacsak nem romlott.