Rendhagyó dokumentumfilm készülhet Robin Williamsről

Mikrofilm

A Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van kulisszatitkait mutatná be.

Legendák keringenek a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van című 1993-as filmről. Ez az a családi vígjáték, amelyben Robin Williams egy idős házvezetőnőnek öltözik, hogy így szerezze vissza elhidegült családját. A komédia annak idején hatalmas sikert aratott, az év második legnagyobb bevételű filmje volt Amerikában. A fáma szerint Williams szabadszájú viccekkel tűzdelt elképesztő improvizációkat nyomott a forgatás során. Nem is olyan rég pedig a rajongók Az Igazság Ligája Snyder-vágatán felbuzdulva követelni kezdték, hogy a Mrs. Doubtfire-ből is készüljön egy korhatáros rendezői változat. Mindezt ebben a cikkünkben mutattuk be.

Úgy tűnik, a rendező, Chris Columbus vevő lenne az ötletre, ha nem is pontosan olyan formában, ahogy az internet népe szeretné: dokumentumfilmben tárná a nézők elé, milyen volt a munka Williamsszel. „Be akarjuk mutatni Robin módszerét. Van valami különös és varázslatos abban, ahogy dolgozott, és szerintem szórakoztató lenne beleásni magunkat” – fogalmazott.

Korábban a film egyik főszereplője, Mara Wilson is megerősítette: szereplőtársa valóban rengeteget rögtönzött és bőven akadtak mocskos viccek – azt azonban nem tudja, mennyi maradt fenn mindebből. Columbus most erre is kitért: „Kétmillió lábnyi (600 ezer méter – G. Á.) filmem van egy raktárban. Durván 972 doboznyi felvétel a Doubtfire-ből. Van, amit felhasználtunk a filmben, akadnak kimaradt jelenetek, kulisszák mögötti képek is. Fel akarunk bérelni egy vágót, hogy kezdjen valamit ezekkel.”

A rendező szerint Williams a forgatás idején karrierje és komikusi érzéke csúcsán állt, a játékát igazi isteni ihletnek nevezte. „Megvolt, ami pontosan a forgatókönyvben állt, majd Robin teljesen szabadon engedte magát – azt látni kellett. Szegény forgatókönyv-felügyelő! Ne felejtsük, ez még a 90-es évek elején volt, amikor nem gépelte, amit mondott, hanem kézzel jegyezte le, Robin pedig minden csapónál teljesen megváltoztatta a szöveget. Szóval Robin eljutott valameddig, aztán szinte semmire nem emlékezett abból, amit mondott. Odamentünk a forgatókönyv-felügyelőhöz és megkérdeztük tőle, de néha neki se sikerült lejegyeznie” – magyarázta Columbus.

A forgatás ennek ellenére nem csak móka és kacagás volt. Williamsnek 4-5 órát kellett a sminkben ülnie, hogy Mrs. Doubtfire-ré – a magyar változatban Eugénia Tűzvolte nevű személlyé – alakuljon: hajnal 3-kor kelt, és körülbelül reggel 8-kor kezdhették el vele a jelenetet. Úgy próbáltak könnyíteni a dolgán, hogy két egymást követő nap nem vettek fel olyan jelenetet, amikor nőnek öltözik: egyik nap házvezetőnő volt, a következő napon pedig egyszerűen a Daniel nevű figura.

Columbus azt is bevallotta, hogy megkereste Williamset a folytatás ötletével, még 2014-ben – abban az évben, mikor a színész meghalt. 1993-ban, az első rész idején a folytatásokat még eléggé lenézték, ezért Williams sem akarta rögtön elkészíteni a második részt. „Nem beszéltünk a folytatásról egészen halála évéig. Volt egy forgatókönyvünk, és ez volt az utolsó alkalom, amikor találkoztam Robinnal. Elmentem hozzá, leültünk és beszélgettünk a dologról. A forgatókönyv nagyon erős volt, Robin egyedüli megjegyzése az volt: »Főnök, megint annyi időt kell abban a maskarában töltenem?« Fizikailag megterhelő volt. Olyan volt számára, amikor Doubtfire-nek öltözött, mintha minden nap lefutotta volna a maratont” – magyarázta.

Hozzátette: idősebb lévén Williams épp ezért azt szerette volna, ha úgy írják át a forgatókönyvet, hogy kevesebbet kelljen a nehéz jelmezben játszania; végül azonban a halála miatt soha nem készülhetett el a folytatás. A jogok nem Williams örököseinél, hanem a Disney stúdiónál vannak, akik elvileg bármikor rendelhetnének egy második részt. Columbus azonban mindezt ellenzi, Williams nélkül ugyanis az egésznek nincs értelme.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk