Minket is érinthet: módosították az Oscar szabályzatát

  • Szabó Ádám
  • 2019. április 27.

Mikrofilm

Megreformálták a jelölési procedúrát.

Az Oscart odaítélő Akadémia igazgatótanácsának éves gyűlésétől sokan azt várták, hogy pontot tesz a Steven Spielberg vs. Netflix harc végére.

Ugyanis Spielberg, az Akadémia rendezői tagozatának vezetője azt szerette volna, hogy azok a filmek, melyeket elsősorban online platformokon terjesztenek, ne indulhassanak a szoborért.

Magyarul: tiltsák ki a Netflixet (és társait)!

A New York Times ugyanakkor igyekszik árnyalni a luddita Spielberg képét, aki tűzzel-vassal irtaná a streamingplatformokat, miközben két kézzel kapaszkodik a poros moziszékek karfáiba.

Steven Spielberg

Steven Spielberg

Fotó: Wikipédia

Beszámolójuk szerint bármit is sugallnak a hírek, a rendező nem utálja a Netflixet, egyszerűen csak igyekszik megóvni a filmművészetet és a filmvásznakat a változó nézői szokások és az online filmterjesztés térnyerésétől. Ugyanakkor neki is van Netflix felhasználói fiókja, és ha ideje engedi, a cég eredeti sorozatait is nézi – nehéz például elképzelni, hogy ne látta volna a platform egyik legnagyobb dobását, a Stranger Thingset, melyet épp az ő sci-fijei ihlettek (és egy plágiumvád szerint egyéb ötletek is).

Lopott ötletből születhetett a világ legnépszerűbb sorozata

Az ügy tárgyalása ugyanis május 6-án kezdődik. A Stranger Things a világ egyik legnépszerűbb sorozata, a Netflix egyik ékköve, ami idén nyáron tér vissza harmadik évadával. A streamingóriásnak, illetve Matt és Ross Duffer alkotóknak viszont most egészen más miatt kell aggódniuk: egy Charlie Kessler nevű filmes beperelte őket azt állítva, hogy tőle lopták a sorozat ötletét.

Emellett Spielberg volt az, aki két amerikai mozihálózatnál is igyekezett közbenjárni, hogy azok vetítsék Cuarón Romáját; annak ellenére, hogy az online is elérhető volt. A moziláncok megtagadták a kérését. De Spielberg nemcsak filmrajongóként nem ágál a streaming-platformok ellen – alkotóként sem. Cége, az Amblin Entertanment részt vesz egy Netflixes (The Haunting of Hill House), egy Amazonos (Cortes and Moctezuma), egy Apple-platformra (Amazing Stories), valamint egy Hulura (Animaniacs) érkező sorozat készítésében is. Bárhogy is áll a rendező az online videotékához, az Akadémia igazgatótanácsi ülésén

nem ez volt a központi téma

– Spielberg egyéb kötelességei miatt el sem tudott menni a találkozóra. Az igazgatótanács főbb, nevezhetőségi szabályain nem is változtatott: megerősítették egy 2012-es határozatukat, ami szerint azok a filmek nevezhetőek, amelyeket legalább hét napig, napi három vetítéssel, belépőjegyek fejében játszanak egy Los Angeles-i moziban.

Továbbra is versenyben lehetnek tehát az online terjesztésű filmek, amennyiben teljesítik ezeket a feltételeket. A Netflix a legtöbb szabályával és szokásával kapcsolatban elég vaskalapos: nem hoznak nyilvánosságra nézőszámot, csak ha dicsekedhetnek vele; a sorozatok teljes évadját egyszerre teszik elérhetővé; nem magyarázkodnak, ha saját műsoraik kaszájáról van szó.

Az Oscar kedvéért azonban volt már, hogy kivételt tettek legfőbb elvükkel, a kizárólagos online terjesztéssel kapcsolatban: a Romát három hétig játszották mozikban a netes debütálás előtt (a film ennek ellenére sem nyerte meg a legfőbb kategóriát), a hírek szerint pedig Scorsese készülő The Irishmanjének egy még hosszabb exkluzív mozis terjesztési időszakot szánnak: 70 napot.

A Oscar tehát nem lépett a cannes-i útra, de így is hoztak néhány szabálymódosítást, részben épp a Romának köszönhetően. A Legjobb idegennyelvű film kategóriáját átnevezték például Legjobb Egészestét Nemzetközi filmre, az indoklás szerint ugyanis ez a megnevezés pozitívabb és sokkal befogadóbbnak hangzik. Az idén a Legjobb rendező díját elnyerő Alfonso Cuarón ugyanis arra panaszkodott, hogy a Legjobb idegennyelvű film kategóriáját megnyerő, spanyol nyelvű Roma Mexikóban egyáltalán nem számít idegen nyelvűnek vagy külföldinek.

A nagypapa mozija: a valaha oly progresszív cannes-i fesztivál mára teljesen vaskalapossá öregedett

Több régóta várt film is kimaradt. Kihirdették a Cannes-i Filmfesztivál idei felhozatalát, a filmrajongók pedig felsóhajthattak: a tavalyi, híresen gyenge év után idén jól ismert arcok, nagy visszatérők és igazi ínyencségek is érkeznek a programba.

A kategóriának nem csak a nevét változtatták meg:

mivel évről évre több nevezés érkezik, a jelölési procedúrát is megreformálták. A nemzetközi filmekért felelős bizottság a nevezett filmek közül első körben hetet választ ki, további három filmnek pedig egy végrehajtó bizottság ad szabadkártyát – így áll össze az immár nem 9, hanem 10 tagú rövidített lista, amiből végül megszavazzák az 5 jelöltet.

A szobor is sokszor átalakult már

A szobor is sokszor átalakult már

 

Egyéb, apróbb szabálymódosítások is történtek.

  • Belátták, hogy az animációs filmeknél nincs már szükség arra az ősrégi szabályra, hogy a kategória csak akkor induljon, ha adott évben legalább 8 animációs filmet bemutattak a mozik.
  • A legjobb smink és haj shortlistje hétről tíz címre emelkedett, végső jelölést pedig három helyett immár öt film kap majd.
  • Ahhoz, hogy egy filmet a rövidfilmes kategóriákban jelölhessenek, már nem muszáj Los Angelesben vetítést tartani, New York is elegendő lesz.

Az Akadémia minden ágazata és kategória-bizottsága évente vizsgálja felül szabályait, a módosítási javaslatokról pedig az igazgatótanács hozza meg a végső döntést, ahogy az most is történt.

A 92. Oscar díjátadó gálát 2020. február 9-én tartják

Figyelmébe ajánljuk