Szexuális zaklatásért perlik Warren Beattyt

  • narancs.hu
  • 2022. november 11.

Mikrofilm

A vád szerint 1973-ban szexre kényszerített egy kiskorú lányt.

A Variety információi szerint egy nő beperelte Warren Beattyt, amiért 1973-ban szexre kényszerítette az akkor 14-15 éves felperest. Az amerikai színész ekkor 35 éves volt. A vádló Kristina Charlotte Hirsch a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságra benyújtott dokumentumokban nem nevezte nevén Beattyt, de úgy utalt rá, mint a Bonnie és Clyde Oscar-díjra jelölt színésze. Arthur Penn 1967-es krimije azon kevés film közé tartozik, amelyek mind a négy színészkategóriában jelölést szereztek az Oscaron: a férfiak között Beatty mellett a 2019-ben elhunyt Michael J. Pollardot és Gene Hackmant is jelölték. Mégis azért könnyű Beattyt beazonosítani, mert a feljelentés egyértelműen megjelöli, hogy a Clyde-ot alakító színészről van szó.

Hirsch szerint egy forgatáson találkozott Beattyvel, aki indokolatlanul nagy figyelemmel illette őt, megjegyzéseket tett külsejére és megadta neki telefonszámát. Ezt követően hívogatni kezdte, meginvitálta őt a hotelbe, ahol abban az időben lakott és többször elvitte kocsikázni. Sőt, a perirat szerint a színész felajánlotta, hogy segít a kiskorú lánynak házifeladatában és többször is szóba hozta szüzességének elvesztését. A feljelentés úgy fogalmaz, hogy

Beatty több alkalommal felhasználta hollywoodi mozisztárként megszerzett státuszát és pozícióját, hogy orális szexre, szimulált szexre, majd közösülésre kényszerítse a lányt.

Hirsch saját bevallása szerint is nagyon izgatottá vált attól a figyelemtől, amiben részesült és elhitte, hogy romantikus kapcsolat alakult ki közte és a sztár között. Most az őt ért pszichológiai, mentális és érzelmi stressz miatt szeretne kompenzációt kapni. A per szerint az azóta eltelt időben a szexuális abúzus miatt bizalmi és kontrollproblémái voltak, illetve nehézségekben szenvedett, amikor valamilyen tekintélyes pozícióban lévő emberrel kellett kapcsolatba lépnie.

A kaliforniai törvények 2019-ben léptettek érvénybe egy hároméves ún. „visszatekintő ablakot”, amely lehetővé teszi, hogy azok a 40 év felettiek, akik gyerekkorukban szexuális zaklatáson estek át, az eltelt idő és elévülés ellenére pert indítsanak. Ezt megelőzően legfeljebb 26 éves korig nyújthattak be keresetet arra vonatkozóan, hogy gyerekkori traumáik megkeserítették felnőtt életüket. A visszatekintő ablak 2023. január 1-jén jár le, ezért indította Hirsch most a pert.

Warren Beatty 85 éves, Oscar-díjas amerikai színész, aki az 1960-as-70-es évek egyik legnagyobb sztárjának számított olyan filmjeinek köszönhetően, mint a Ragyogás a fűben, a Bonnie és Clyde, a McCabe és Mrs. Miller, A Parallax gyilkosságok vagy a Sampon. A 70-es évek végén a színészet mellett a rendezésben is kipróbálta magát, sikerrel: Ép testben épp, hogy élek, Vörösök és Dick Tracy című filmjét is több Oscarra jelölték; végül 1981-ben, a Vörösök rendezéséért nyerte el a díjat. Színészként, rendezőként, íróként és producerként összesen 14 Oscarra jelölték, legutóbb 1999-ben a Bulworth – Nyomd a sódert! forgatókönyvéért. 2000-ben Irving G. Thalberg-emlékdíjat vehetett át az Akadémiától, 2017-ben pedig Warren Beatty és Faye Dunaway adta át a legjobb film Oscarját. Ez volt az az eset, amikor emlékezetes módon Beatty rossz borítékot kapott, így a Holdfény helyett tévesen a Kaliforniai álom című filmet hirdette ki győztesnek. (A jövő évi Oscar-gálán ugyanaz a Jimmy Kimmel lesz a házigazda, aki akkor menteni igyekezett a helyzetet.)

A színész egyelőre nem kommentálta az ellene felhozott vádakat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.