Ismét Jimmy Kimmel lesz az Oscar házigazdája

  • narancs.hu
  • 2022. november 9.

Mikrofilm

Harmadjára lesz a díjkiosztó műsorvezetője.

Oscar-házigazdának lenni egykor nagy presztízzsel járó feladat volt. A műsorvezetői szerepet korábban olyanok töltötték be, mint Billy Crystal, Whoopi Goldberg, Bob Hope, vagy Jack Lemmon. Az elmúlt években azonban egyre nagyobb nyűggé vált a feladat: a gála nézettsége folyamatosan esik; a korábbi ceremóniamesterek közül többen is csúnyán beégtek; ráadásul az is előfordult, hogy valaki azért esett el a feladattól, mert felszínre kerültek évekkel korábbi, ellentmondásos tweetjei. Így ma már Oscar-házigazdának lenni egyet jelent azzal, hogy céltábla kerül az ember hátára. Épp ezért 2019-2021 között egyáltalán nem volt műsorvezető a ceremónián, majd az idén márciusi, első pandémia utáni gálára három hostot is felkértek: Regina Hall, Amy Schumer és Wanda Sykes a kritikák szerint olyanok voltak, mintha ott sem lettek volna; feltűnően nem tudtak mit kezdeni például a díj történetének egyik legnagyobb botrányával, Will Smith Chris Rocknak kiosztott pofonjával.

Smith-t tette miatt tíz évre eltiltották az Oscarról, így jövőre biztos, hogy senkit nem fog elverni az élő tévéközvetítés során – habár filmjével akár még ott is lehet a jelöltek között. Ennek ellenére az Akadémia olyan műsorvezetőt választott, aki Oscar-szempontból tapasztaltnak és harcedzettnek számít: Jimmy Kimmelt kérték fel, aki el is vállalta a feladatot. Ez lesz Kimmel harmadik ceremóniája, amivel az örökrangsorban felzárkózik David Nivel, Conrad Nagel, Steve Martin és Jerry Lewis mellé – tőlük többször csak Bob Hope (19), Billy Crystal (9), Johnny Carson (5), Whoopi Goldberg és Jack lemmon (4-4) vezette a díjkiosztót. Kimmel volt a ceremóniamester akkor is, amikor 2017-ben tévesen a Kaliforniai álmot hirdették győztesnek a Holdfény helyett. Kimmel komikushoz méltóan kezelte a helyzetet: viccelődött a rossz nyertest bejelentő Warren Beattyvel, a történtekért először Amerika egyik legismertebb műsorvezetőjét, Steve Harveyt hibáztatta, aki 2015-ben ugyancsak rossz nevet jelentett be a Miss Universe győzteseként; majd az egészet magára vállalta: „Tudtam, hogy elrontom ezt a show-t” – jelentette ki. Mindenesetre az, hogy szinte azonnal a mikrofon mögé állt és igyekezett lehűteni a kedélyeket sokat javított a műsoron, és hozzájárult ahhoz is, hogy ma már inkább fura tévedésként és nem borzalmas csetepatéként gondolunk az esetre.

„Szuper izgatottak vagyunk, hogy Jimmy mesterhármast érhet el a színpadon. Tudjuk hogy vicces lesz és készen áll mindenre” – fogalmaztak közleményükben a jövő évi Oscar mögött álló Glenn Weiss és Ricky Kirshner. „Az, hogy harmadjára is meghívtak, hogy vezessem az Oscar-gálát, hatalmas megtiszteltetés – vagy csapda. Akárhogy is van, hálás vagyok az Akadémiának hogy ilyen gyorsan felkértek, miután mindenki nemet mondott” – nyilatkozta Kimmel.

A műsorvezető itthon talán kevésbészámít ismertnek, mint Steve Martin, Chris Rock, vagy Neil Patrick Harris – csak hogy a közelmúlt néhány ceremóniamesterét említsük. Amerikában azonban töretlen népszerűségnek örvend, elsősorban Jimmy Kimmel Live! című, a Youtube-on is nagyot menő késő esti talkshow-jának köszönhetően, melyet 2003 óta vezet az ABC-n. Ezzel pedig a csatorna történetében ez tartja a legrégebb óta futó műsor címet saját műfaján belül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk