Szinte fillérekből készült egy nagyon jó magyar film az Y generációról

  • Gera Márton
  • 2017. szeptember 24.

Mikrofilm

Útkeresés, generációk közötti szakadék, a menni vagy maradni dilemmája – ezek mind ott vannak az új magyar moziban.

Nándi hét év külföldi utazgatás, zenélés után tér vissza Magyarországra, de csak rövid ideig akar maradni, menne tovább Új-Zélandra, csupán a vízumra vár. Addig is találkozik régi barátokkal, az anyjával, és nagyjából mindazzal, ami az itthoni múltat jelentette. Igazi generációs film lett a Legjobb úton: finoman, fekete–fehér képekben, zenével és humorral mesél mindarról, ami manapság feszít húszast, harmincast, éppen ezért nemcsak jó, hanem fontos film is.

via GIPHY

Kinek érdemes beülni rá? Aki már nagyon várt valami hasonlót, mint amilyen a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan volt, és akit nem ijesztenek el a líraibb típusú filmek.

NO PLACE LIKE ON THE ROAD - TRAILER (ENGSUB)

Uploaded by No place like on the road film on 2017-01-02.

Legjobb úton Túri Bálint Márk első nagyjátékfilmje, amely kevés pénzből (körülbelül 8500 euró), de annál több lelkesedéssel készült. A rendező járt a CEU forgatókönyvírói kurzusára, majd Párizsban és Hollandiában tanult filmrendezést, és közben elkezdte készíteni filmjét, amelynek egyik jellegzetessége, hogy szereplőinek nagy része a hazai underground zenei életből jön. Hasonló érdekességgel szolgál a cím, ami a közismert mondás parafrázisa (mindenütt jó, de a legjobb úton), és a film egyik szereplője mesélte el a rendezőnek, hogy volt egy ismerőse, aki ezt a kifordított mondást tette meg saját ars poeticájának: fél évig dolgozott valahol, majd a megkeresett pénzből másfél évig csavargott a világban, míg végül 40 évesen meghalt.

 

 

 

 

 

 

 

A Legjobb úton premierje szombat este volt az Art + Cinemában, a filmet a későbbiekben tűzi műsorára a mozi.

Figyelmébe ajánljuk