Testhorrorrendező, Marvel kapitány, afgán író: ők lesznek az idei Cannes-i Filmfesztivál zsűrijében

Mikrofilm

Kétszeres Arany Pálma-díjas svéd rendező elnököl, mellette nyolc filmes dönt a legjobbakról.

Május 16-27. között rendezik meg a filmvilág legnagyobb presztízsű seregszemléjét, a Cannes-i Filmfesztivált. Azt már bejelentették kiderült, hogy a zsűri elnöke ezúttal a svéd Ruben Östlund lesz, aki tavaly A szomorúság háromszöge, 2017-ben A négyzet című filmjével nyerte el a fődíjat, az Arany Pálmát. Most az is kiderült, kik segítenek majd neki kiválasztani a legjobb filmeket és alakításokat.

Ott ül majd a döntnökök között Paul Dano, aki generációja egyik legtehetségesebb színészének számít. Legutóbb A Fabelman családban láthattuk a mozikban; ő alakította főhősünk jószívű, ám kissé teszetosza édesapját, emellett a Batman Rébuszaként lopta el a show-t. Legalább ilyen közel állnak azonban hozzá a függetlenfilmek: emlékezeteset játszott A család kicsi kincsében, a Vérző olajban, a Fogságban vagy épp Az ember, aki mindent tudott című filmben. Emellett 2018-ban rendezőként is bemutatkozott a Vadon című mozijával. Saját figurájából, azaz Rébuszból írt képregényt, a Mook nevű bandában pedig énekes-gitárosként játszik.

Szintén zsűritag lesz Brie Larson, akinek színészként legnagyobb sikere A szoba című dráma, ezért 2016-ban Oscar-díjat kapott. Előtte főleg indie mozikban és vígjátékokban szerepelt (Átmeneti állomás, Don Jon, Az élet habzsolva jó, Scott Pilgrim a világ ellen), azóta viszont főleg Marvel-mozikban bukkan fel, ő alakítja ugyanis Marvel kapitányt, aki 2019-ben kapott önálló filmet. Larson szintén belekóstolt a rendezésbe: 2017-ben jött ki Csillogó álmom című dramedyje a Netflixen, és részt vett a Felnőtté válás című sorozat készítésében is.

Maryam Touzani marokkói rendező először 2019-ben járt Cannes-ban Adam című elsőfilmjével. Az alkotás egy casablancai, gyerekét magányosan nevelő női pékről szól, akinek életét egy terhes nő érkezése borítja fel. Ez ugyanúgy az Un Certain Regard-szekcióban futott, mint következő mozija, a tavalyi The Blue Caftan: ennek középpontjában egy középkorú szabó és felesége áll, akiknek kapcsolatát egy új, jóképű segéd betoppanása kuszálja össze. A film elnyerte a kritikusok FIPRESCI-díját.

Denis Ménochet francia színészt legtöbben talán Tarantino Becstelen brigantykjának nyitójelentéből ismerhetik, emellett azonban 70-nél is több filmben szerepelt. Legutóbb az Amitől félünkben, valamint a Szörnyetegekben tűnt fel, de játszott A Francia Kiadásban, a 7 vérfagyasztó napban, a Piafban vagy épp Az élet napos oldalában.

A brit-zambiai író-rendező, Rungano Nyoni legismertebb műve a Nem vagyok boszorkány című 2017-es dráma, mely egy fiatal zambiai lányról szól; közössége boszorkánynak bélyegzi és kiveti magából. A film gyakorlatilag az egész világot bejárta különböző fesztiválokon és díjátadókon, Nyoni elnyerte érte a legígéretesebb bemutatkozásért járó BAFTA-t, Cannes-ban pedig az Arany Kamera-díj jelöltjeként volt jelen a film.

Atiq Rahimi afgán író ugyancsak nem ismeretlen a francia seregszemlén: 2004-es Earth and Ashes című filmjét az Un Certain Regard-szekcióban vetítették, és elnyerte a Regard Original Awardot. Abban az évben Afganisztán ezt a filmet nevezte az Oscarra is. Főhőse, az idős Dastaguir a hallását nemrég elvesztő ötéves unokájával gyalogol a szénbánya felé fiához, hogy elmondja neki, az egész családja meghalt egy bombázásban. Az azóta írt két filmje, a 2012-es The Patience Stone és a 2019-es Our Lady of the Nile ugyancsak bejárta a világ fesztiváljait.

Az argentin író-rendező, Damián Szifrón nevét 2014-ben ismerte meg a világ Eszeveszett mesék című egyszerre észveszejtően vicces és őrülten drámai antológiafilmjének köszönhetően, melyet Oscarra is jelöltek az idegennyelvű filmek között. Legújabb, idén bemutatott moziját, a To Catch a Killer című akciókrimit már az Egyesült Államokban forgatta olyan sztárokkal, mint Shailene Woodley és Ben Mendelsohn.

Julia Ducournau nevét ugyancsak senkinek nem kell bemutatni Cannes-ban:

Titán című bizarr horrorjával 2021-ben nyerte el itt a fődíjat, előtte hasonlóan nagy sikert aratott 2016-os bemutatkozásával, a Nyerssel.

Ahogy azt már korábban megírtuk, Enyedi Ildikó a rövidfilmeket és a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinef válogatás nemzetközi zsűrijének elnöke lesz. A kísérletezgetőbb, újítóbb filmeket tömörítő Un Certain Regard szekcióért az Oscar-jelölt John C. Reilly (Chicago; Tesó-tusa) színész felel majd, vele együtt Alice Winocour, Paula Beer, Davy Chou és Émilie Dequenne ül a zsűriasztalnál.

Az idei fesztiválon mutatják be Martin Scorsese új moziját, a Killers of the Flower Moont, emellett itt debütál Wes Anderson, Todd Haynes, Aki Kaurismaki, Hirokazu Kore-Eda és Ken Loach új alkotása is. A digitálisan megfiatalított Harrison Forddal felálló legújabb Indiana Jones-kalandnak speciális vetítést rendeznek, csakúgy, mint a Pixar Elemi című animációjának. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.