rés a présen

„Több életem van”

Metod Pevec filmrendező

  • rés a présen
  • 2021. május 5.

Mikrofilm

5. Szlovén Filmnapok a Toldi Távmoziban!

rés a présen: Május 6. és 8. között rendezik meg az 5. Szlovén Filmnapokat a Toldi Távmoziban. A fesztivál nyitófilmje – május 6-án, 20.30-kor – a Frenk vagyok (I’m Frenk) című filmed, amely a mai szlovén társadalomról szóló szimbolista-realista alkotás. Hol helyezkedik el a te filmművészeted a szlovén filmvilágban?

Metod Pevec: A szlovén filmipar nagyon kicsi és egyszerű, így nehéz egy-egy rendezőt elhelyezni stílusirányzat szempontjából, vagy azt mondani, hogy ehhez vagy ahhoz a csoporthoz tartozik. Meg persze az is van, hogy mindenki változik, változtatja a stílusát, így jómagam is. Készítettem már romantikus vígjátékot, társadalmi drámát, mint a Frenk vagyok, de a dokumentumfilmezésnek is hódolok, két dokumentumfilmem is van.

 
Jelenet a Frenk vagyok c. filmből

rap: Kiről mintáztad a főhős, Frenk figuráját?

MP: Frenk személyisége nem áll távol tőlem, a tapasztalataimtól, különös tekintettel a múltbeli élményeimre. Ő egyrészt a szelleme, másrészt a tanúja szlovén történelmünknek. Magáévá tette a szocialista ideákat, ezért teljesen intoleráns a vadkapitalizmussal. Az én értelmezésemben ő teljesen régi vágású, nagyon elavult gondolkodású lúzer.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.