Tom Hanks és a Szöszi a múlt év legrosszabbjai között

Mikrofilm

Itt vannak az Arany Málna, vagyis a legcsapnivalóbb filmekért járó díj jelöltjei.

Javában dübörög a díjszezon, eljött hát az idő a legismertebb viccdíj, az Arany Málna jelöltjeinek kihirdetésére is. A több mint négy évtizede, 1981-ben alapított, szatirikus „elismerést” két, a UCLA filmszakán végzett egykori diák hozta létre, akik mára már filmipari veteránokká váltak: John J.B. Wilson filmek marketingjével foglalkozik és copywriterként dolgozik, míg társa, Mo Murphy főleg vágóként ismert. Az anekdota szerint Johnson 1980-ban egy egycentes moziban látta a Zenebolondokat és a Xanadut egy dupla előadás keretében. A hazafele tartó úton fogalmazódott meg benne, ezek a filmek olyan rosszak, hogy az díjat érdemelne. 1981-ben, az Oscar-gála estéjén bográcsozást szervezett barátaival, akik között szavazást rendezett, majd egy rögtönzött díjátadón ismerték el az adott év legrosszabbjait. A fődíjat persze a Zenebolondok nyerte el.

Az esetről kiadtak egy sajtóközleményt, amire lecsapott néhány helyi lap, így a Los Angeles Daily News is. A hírverésnek köszönhetően a következő években folyamatosan emelkedett az Arany Málna díjátadón megjelenők száma, a negyedikről már a CNN is tudósított. Nemsokára Johnson rájött, hogy ha közvetlen az Oscar előtt rendezik saját eseményüket, sokkal nagyobb hírverést kapnak – ehhez a hagyományhoz pedig azóta is tartják magukat. Kivéve 2012-t, amikor április 1-jén, azaz a bolondok napján tartották, és 2020-at, amikor a jubileumi 40. díjátadóra nagy, tévés közvetítést terveztek, de a koronavírus-járvány miatt lefújták az egészet.

A díjról a 19 országot képviselő, 650, a tagságáért fizető szavazó dönt, akik néhány, kézenfekvő borzalmas film és alakítás mellé nyolc nominációval. A mozi a Netflix első korhatáros alkotása volt, amit a rendezője előzetesen az Aranypolgár és a Dühöngő bika szerelemgyerekeként jellemzett. Ehhez képest a nézők és kritikusok többségét inkább felháborította, hogy a film nemcsak bemutatja Marilyn Monroe szenvedését, de sokszor pont úgy tesz, mint azok, akiket kritizál: kizsákmányolja a színésznő testét és imidzsét. Ana de Armas játékát ennek ellenére szinte mindenki elismeri – nem is kapott érte Arany Málna-jelölést, a rendezés, a forgatókönyv, két mellékszereplő és a film azonban igen. Nem is beszélve a legrosszabb párosítás kategóriáról, ahol két jelölést is bekapott a film: nominálták a Fehér Házas jelenet minden szereplőjét, illetve Andrew Dominiket és a nőproblémáit. Kritikánk a filmről ide kattintva olvasható.

Szintén megszórták jelölésekkel Machine Gun Kelly zenész és Mod Son stoner vígjátékát, a Jó gyászolást ;), a Disney-féle Pinokkiót, és azt a Morbiust is, ami először megbukott, majd akkora mémmé vált, hogy újra bemutatták a moziban.

Három jelölést kapott a kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks. Ott van a legrosszabbak között az Elvis mellékszerepéért, a Pinokkió főszerepéért, valamint előbbiben látható-hallható maszkja és akcentusa miatt a legrosszabb párosok között is.

Az Arany Málna megosztó jellegét erősíti, hogy háromszor is előfordult, egy színész ugyanazért a szerepéért Oscar- és Arany Málna-jelölést is kapott. Így járt James Coco (Csak ha nevetek), Army Irving (Yentl) vagy legutóbb Glenn Close (Vidéki ballada az amerikai álomról).

Az sem példa nélküli, hogy egy hétvégén valaki Arany Málnát és Oscart is nyerjen:

1993-ban Alan Menken zeneszerzővel, 1997-ben Brian Helgeland forgatókönyvíróval, 2010-ben pedig Sandra Bullock színésszel történt mindez, igaz, egyikük sem ugyanazért a filmjéért kapta meg a legjobbnak és legrosszabbnak járó díjat. Bullock például az Ő a megoldás című vígjátékkal érdemelte ki az Arany Málnát, A szív bajnokaival pedig az Oscart.

Akad egy maroknyi nyertes, aki valóban átvette az Arany Málnáját: először Paul Verhoeven tett így (Showgirls), de volt humorérzéke Tom Greennek (négyet is kapott az Eszement Freddyért), Sandra Bullocknak, Halle Berrynek, Michael Ferris (Macskanő) és J.D. Shapiro (Háború a földön) forgatókönyvíróknak, a nyolcszoros Oscar-díjas zeneszerzőnek, Alan Menkennek (Rikkancsok); A szürke ötven árnyalata producereinek (Dana Brunetti és Michael De Luca) és Dinesh D’Souza forgatókönyvírónak (Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party). Utóbbi szerint egyébként filmje és annak Aranymálna-jelölése is hozzájárult Trump elnöki győzelméhez.

Arra is volt precedens, hogy az Arany Málna önkritikát gyakorolt: 2021-ben külön kategóriát hoztak létre "A legrosszabb Bruce Willis-alakítás 2021-ben" névvel. Ám miután kiderült, hogy a színészt afáziával diagnosztizálták, visszavonták a kategóriát. Ugyanúgy tavaly vontak vissza egy 1980-as jelölést is: annak idején Shelley Duvallt nominálták a Ragyogásért, ám közleményük szerint azóta nyilvánosságra került, hogy az alakításért Kubrick méltatlan bánásmódja volt a felelős.

Az idei jelöltek teljes listája itt olvasható:

Legrosszabb film

Szöszi

Pinokkió (Disney)

Jó gyászolást ;)

A sellő és a Napkirály

Morbius

Legrosszabb férfi főszereplő

Colson Baker / Machine Gun Kelly (Jó gyászolást ;))

Pete Davidson (szinkronhang, Marmaduke)

Tom Hanks (Pinokkió)

Jared Leto (Morbius)

Sylvester Stallone (Szamaritánus)

Legrosszabb női főszereplő

Ryan Kiera Armstrong (Tűzgyújtó)

Bryce Dallas Howard (Jurassic World: Világuralom)

Diane Keaton (Mack & Rita)

Kaya Scodelario (A sellő és a Napkirály)

Alicia Silverstone (The Requin)

Legrosszabb női mellékszereplő

Adria Arjona (Morbius)

Lorraine Bracco (szinkronhang, Pinokkió)

Penélope Cruz (355)

Bingbing Fan (355, A sellő és a Napkirály)

Mira Sorvino (Lamborghini: The Man Behind the Legend)

Legrosszabb férfi mellékszereplő

Pete Davidson (cameo, Jó gyászolást ;))

Tom Hanks (Elvis)

Xavier Samuel (Szöszi)

Mod Sun (Jó gyászolást ;))

Evan Williams (Szöszi)

Legrosszabb párosítás

Colson Baker / Machine Gun Kelly + Mod Sun (Jó gyászolást ;))

Mindenki a Szöszi Fehér Házas jelenetéből

Tom Hanks, a borzalmas maszkja és a nevetséges akcentusa (Elvis)

Andrew Dominik és a nőproblémái (Szöszi)

A 365 nap két folytatása, amelyek egyaránt 2022-ben jöttek ki

Legrosszabb rendező

Judd Apatow (A buborék)

Colson Baker és Mod Sun (Jó gyászolást ;))

Andrew Dominik (Szöszi)

Daniel Espinosa (Morbius)

Robert Zemeckis (Pinokkió)

Legrosszabb forgatókönyv

Szöszi

Pinokkió

Jó gyászolást ;)

Jurassic World: Világuralom

Morbius

Legrosszabb remake, koppintás vagy folytatás

Szöszi

A 365 nap mindkét folytatása (365 nap: Ma, 365 nap: Egy újabb nap)

Pinokkió

Tűzgyújtó

Jurassic World: Világuralom

A nap folyamán azt is megírtuk, mely filmek szállnak versenybe az Oscar-díjért. Ezt a cikkünket itt olvashatja:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk