Van-e különbség a tévés és mozis dokumentumfilmek között?

Mikrofilm

Hasonló filmek versenyeznek az Emmy és az Oscar dokumentumfilmes kategóriáiban. Egy tavalyi szabálymódosítás miatt azonban többé nem fordulhat elő, hogy egy film mindkét díjat bezsebelje.

Az, hogy a tévé és mozi közötti határvonal elmosódott, ma már közhelyszámba megy: a premiereket a streamingszolgáltatóknak köszönhetően akár otthon is nézhetjük; a sorozatok pedig már régóta nem számítanak alsóbbrendűnek a filmeknél; sőt, sokszor egyedül a szolgáltató kategorizálásától függ, egy-egy műsort folytatásos filmként, minisorozatként vagy épp hagyományos sorozatként kínál-e. Az "identitászavart" különösen jól szemlélteti a dokumentumfilmek helyzete. Vegyük például az elmúlt pár év sporttematikájú dokujait. A tízrészes Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig hivatalosan minisorozat, és az Emmyn is a dokusorozatok között győzött tavaly. A 2016-os O.J.: Egy amerikai hős azonban a több mint hét és fél órás hossza ellenére hivatalosan játékfilmnek van elkönyvelve, így az Oscaron győzedelmeskedhetett. Viszont a tévében egyórás etapokra lebontva vetítették és az Emmyről is elhozott két díjat, miközben a másik fontos fő dokukategóriában (Exceptional Merit in Documentary Filmmaking – azaz Kivételes érdem a dokumentumfilmek gyártásában) is jelölték.

A sorozat vagy mozi-e a dokumentumfilm-problematika az idei díjszezonban is egészen biztosan előkerül majd. Ugyan egy rendhagyó Oscar-gálán már túl vagyunk, de az Emmy-díjak átadása csak ezután következik: július 13-án hirdetik ki a jelölteket, a gálát pedig szeptember 19-én rendezik majd. Előbbi a közmegegyezés szerint a legnagyobb filmes, utóbbi pedig a legismertebb tévés díj, ezért is hat furcsának, ha egy produkció mindkettőért versenyez. A 2018-as Free Solo – Mászókötél nélkül például az Oscaron és az Emmyn is győzött. A hasonló esetek elkerülése végett mindkét díj kissé átalakította szabályait:

az Emmy kijelentette, hogy az Oscar-jelölt dokuk nem versenyezhetnek náluk (az Emmyn két dokumentumos kategória létezik: a már említett Kivételes érdem a dokumentumfilmek gyártásában és a Kiemelkedő dokumentum vagy nonfiction special program); míg az Oscar szintén hivatalosan kizárta az olyan, több részben vetített dokumentumfilmeket, mint a korábbi Oscar-nyertes O.J.: Egy amerikai hős.

A koronavírus miatt azonban a díjat odaítélő Akadémia enyhíteni kényszerült a kvalifikáción: idén már nem volt muszáj moziban játszani az Oscar-jelölésre áhítozó filmeket, hiszen a mozik az év nagy részében nyitva sem voltak. Így viszont Oscar-közelbe kerülhettek a streamingplatformon elérhető dokuk is, melyek alapesetben eddig inkább az Emmyért versenyeztek. Az a faramuci helyzet állt tehát elő, hogy ha egy doku Oscar-jelölést szerzett, a szabályok szerint bukta az Emmyt, ha viszont csak a 15-ös rövidlistára került be, de végül nominációt nem szerzett, még simán hazaviheti a tévés díjat

Az Emmy közeledtével tehát most azok a dokuk bizakodhatnak, amelyek nemrég még azért szomorkodhattak, mert az Oscar-rövidlistáról nem jutottak be a végső ötbe. Ilyen például az amerikai szavazási rendszert bemutató All In: The Fight for Democracy; a pandémia alatti kínai egészségügyi ellátást kiveséző 76 days vagy a Boys State, ami a középiskolások számára létrehozott nyári vezetői és állampolgársági programot mutatja be. Ezek a várakozások szerint a hagyományos dokukategóriába (Kiemelkedő dokumentum vagy nonfiction special program) versenyezhetnek; ott van azonban még a Kivételes érdem a dokumentumfilmek gyártásában kategória, amit néhány éve hoztak létre abból a célból, hogy külön értékelje a tartalma, esztétikája vagy társadalmi hatása miatt kiemelkedő dokukat – ebben tehát a jórészt a komolyabb, elvontabb filmek versenyeznek. A 76 days akár ide is bekerülhet, de még esélyesebb erre a Dick Johnson halálai, vagy épp az Isten hozott Csecsenföldön.

A szarvasgomba iránti hajszát bemutató The Truffle Hunters; a háború tépázta Közel-Keletet költői módon ábrázoló Notturno, vagy épp az elmúlt idők egyik legkülönlegesebb filmje, a Gunda, mely egy malac életét helyezi a középpontba. Ezek mind olyan különleges filmek, melyek az Egyesült Államokon kívül készültek, és annak ellenére nem szereztek Oscar-jelölést, hogy idén három külföldi film is nominációt szerzett a kategóriában (Tanítóm, a polip; Kollektíva; Kedves kém). Elviekben tehát az Emmyért még harcba szállhatnának. Viszonylag kevés azonban az esélyük, ugyanis míg az Oscar odaítélő Akadémia az elmúlt években egyre színesebbé és nemzetközibb vált (ezért is az annyi külföldi jelölt), addig az Emmyt döntően ma is amerikaiak adják oda – amerikaiaknak. Sokkal jobb a sanszuk tehát az olyan, könnyedebb zenés dokuknak mint a The Bee Gees: How Can You Mend A Broken Heart, a Show Biz Kids, vagy épp az itthon is nagy sikerrel futó olyan Netflixes produkciók, mint az Athlete A és a Társadalmi dilemma.

Alex Gibney aki korábban Oscart (Taxi a sötétben) és Emmyt (Legjobb írás és rendezés nonfiction műsorért – Szcientológia, avagy a hit börtöne) is nyert, az Indiewire-nek azt nyilatkozta:

nincs sok különbség a tévés és filmes dokuk között.

„Legyünk őszinték! Az Oscart a limitált számban moziban vetített streamingelt filmek dominálják. Ez a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, nem a Mozitulajdonosok akadémiája. A filmes kiválóságot díjazzuk, nem a mozibizniszt igyekszünk hamis módon támogatni” – fogalmazott a dokumentumfilmes.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.