A fény hozója – Szijjártó Afrikában

  • narancsblog
  • 2013. október 29.

Narancsblog

Legfrissebb hírek szerint Nigériába látogatott Szijjártó Péter, a NER utazó nagykövete – sag schon, mondaná az ember, legalább addig sincs itthon. Különben is: erre még telik az adóforintokból – legalábbis olcsóbb, mint egy újabb stadion. Mindezt csak azért tennénk hozzá, mivel Szijjártó – úgy is, mint gyakorló futsalos – felkereste az afrikai ország labdarúgó-szövetségét, melyet rögtön meglepett egy úgynevezett (Fenyő-féle) gyógyító fényággyal (a végén található leírás szerint epilepszia, bipoláris betegség mániás szakasza, szemnyomás, szívritmuszavarok, alkoholos és kábítószeres befolyásoltság, terhesség és túl sok tippmix-szelvény egyidejű birtoklása esetén ellenjavallt a használata).

Ráadásul Szijjártó – aki ezek szerint nemcsak pártunk és kormányunk kijárójaként, hanem a hazai alternatív gyógyászat porszívóügynökeként, afféle dilettáns orvoslátogatóként is ténykedik – előadást is tartott a fényágy előnyeiről. Ebben kifejtette, hogy az eszköz, mely a polarizált fény jótékony (bár a szkeptikusok által finoman szólva is erősen gyanakodva figyelt) hatására épül, elsőrangú szerepet játszott a magyar labdarúgó-válogatott üdvöskéinek felkészítésében.

Mintha fényágyból keltek volna

Mintha fényágyból keltek volna

 

Focistáink kiadós fényágyazással készülnek a nemzetközi meccsekre és tornákra – utóbbiakat szerencsére már itthon, fotelből, illetve fényágyból szokták követni. Most nyugodtan félretehetjük az iróniát és elfeledkezhetünk arról, hogy Amszterdamban nyilván a fényágy-túladagolás vakíthatta el labdarúgóinkat (valahogy így) – hiszen mi már csak tudjuk: minden tésztának két vége van.

Azt azonban nem hagynánk említés nélkül, hogy a magyar–nigériai labdarúgó-kapcsolatok megacélozására szánt fényágy tökéletesen betalált: a nigériai sportvezetők szerint válogatottjuk (amúgy az Afrika-kupa védői, akik az Etiópia ellen idegenben elért 2-1 után fél lábbal már Brazíliában vannak) remekül tudja majd használni az univerzális gyógyító- és regenerálóeszközt. A futballszerető nigériai emberek érdekében csak remélni tudjuk: bárhogy is, de ne úgy, mint a mieink.

A nigériai út, mondanunk sem kell, teljes sikerrel zárult. Szijjártó személyesen egy dedikált labdát és egy mezt kapott ajándékba – utóbbiból pedig Orbánnak is jutott egy (ahogy ismerjük, a labda további sorsában sem lennénk biztosak).

Egyes hírek szerint a nigériai újságíró kollégák még Szijjártót is visszavonult válogatott focistának nézték. Köztünk szólva, a magyar futball mostani állapotát tekintve ezen meg sem lepődünk: a következő meccsre akár ő és főnöke is kiállhatna.

Figyelmébe ajánljuk