Szövegek – A kormány szeret és dorgál

  • narancsblog
  • 2013. február 8.

Narancsblog

A Magyar Közlönyben is megjelent új rezsiszámlaminta – a Vastagbőr blognak köszönhetően – napok óta ismert. Ebben immár egzakt módon, forintosítva is megragadható, hogy a kormány (azaz Orbán Viktor) mennyire szereti a magyar fogyasztót, mindenkit külön-külön is.

Bízunk benne, hogy a szeretetkvóciens magasabb lesz, mint amennyi HUF-ot a háztartás adott esetben (ha mondjuk a fogyasztók pedagógusok, egészségügyi dolgozók, felsőoktatási hallgatók szülei, a bankkártyájukat vagy -számlájukat gyakran használó állampolgárok stb.) Orbán Viktornak köszönhetően pluszkiadásként elkönyvelni kénytelen, különben az eltévelyedésre hajlamos magyar emberek könnyen téves következtetésre juthatnak.

Ám téved az, aki azt hiszi, hogy a kormány (Orbán) szeretetével a végtelenségig vissza lehet élni! Itt van például a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (amelynek a kedvéért a kormány a Természettudományi Múzeum világszínvonalú gyűjteményének szakszerű elhelyezését teszi kockára, de ez most mellékszál). A kormány az ÁROP (Államreform Operatív Program) 2.2.20 keretében ingyenes felsőfokú (?) továbbképzést és azt igazoló bizonyítványt biztosít a jelentkező közszolgáknak. A projekt azonban – kellő érdeklődés hiányában – bedőléssel fenyeget, hiszen indításának feltétele a kellő létszámú beiskolázott polgár: ha ez nincs meg, ugrik az erre kapott pénz. (Mert hogy el ne feledjük: az Új Széchenyi Terv eme nemzeti programjára szánt 1,6 milliárd forintot német, holland, svéd stb. adófizetők állnák, feltesszük, a magyar önérzet nagyobb dicsőségére.) A létszám feltöltése a megyei kormányhivatalok dolga. A Nemzeti Együttműködés Rendszerébe vetett hit bár töretlen, az éberség sosem árt: itt van például a felelőtlen Budapest, amely az előirányzott 1135 helyett mindössze 740 leendő gólyát mozgósított. A lelkesedést így hát fel kell fűteni a központilag elvárt hőfokra, amire ez a főigazgatói leirat látszott a legalkalmasabbnak – amely hovatovább minden érintett közszolga számára kötelezővé teszi a fejtágítót. (És a leirat alapján nagyon úgy fest, hogy máshol is vannak problémák.)

A NER-rel tehát nem lehet szarakodni, az egyetemnek, vagy „az általa vezetett konzorciumnak” a jelek szerint el kell költeni az unió pénzét: ha ehhez fenyegetni kell, akkor fenyegetve lesz; például az ügyintézői munka feltételei szigorodnak, és a szigorúbb előírásoknak csak e kurzus elvégzésével lehet megfelelni – ergo aki ebből kimarad, 2014-től ki van rúgva. (Aki viszont részt vesz a kurzuson, annak bére a csodálatos magyarsággal fogalmazott szöveg szerint „+20% eltérítésre fog kerülni”.)

Ám ismerjük el, hogy végső soron ebből a szövegből is a szeretet kormányának hangja hallik: ami ezúttal az értetlen kisgyerekét dorgáló aggódó szülő hangja. Ha a kölök nem ért a szép szóból, jöjjön a nadrágszíj, mondja a közszolgáknak Apa, miközben jóságosan csillognak a szemei.

Figyelmébe ajánljuk