Áder János igazi felhívása a pártokhoz

  • narancsblog
  • 2013. szeptember 9.

Narancsblog

Az államfő arra kérte a pártokat, hogy a kampány elindításával várják meg a választások kiírását. Mondandójának sok teteje nem volt – mi szerencsére megszereztük a kikukázott kísérőlevelet.

A nemzet egységének megtestesítője államfői felhívással fordult Magyarország pártjaihoz, imigyen szólván: trallala, trallala, pritty, pretty, prütty. Az MTI-hez eljuttatott közleményben aláhúzta továbbá, hogy panyigai ü, panyigai, panyigai, panyigai ü. Végezetül pedig ellenmondást nem tűrően leszögezte, hogy kék az ég és zöld a fű.

false

Az itt olvasható retorikai szárnyalás – „Az idő előtti kampány nemcsak haszontalan, hanem meddő is lehet az ország szempontjából…” – vélhetőleg az államfői stáb munkáját dicséri. Áder János első vázlatai, amelyeket a felhívás kísérőszövegének szánt, ennél jóval fésületlenebbek. A három fárasztó szoboravatás és a kelleténél több pohárköszöntő után keletkezett, meghitt sorok őszinteségük miatt mégis érdemesek figyelmünkre. Másnap reggel már nem tűnt olyan jó ötletnek a postázásuk, de mi megszereztük, és betűhíven közzétesszük a szöveget.

Tisztelt frakcióvezetők, kedves kollégák!

Ne haragudjatok, hogy feltartalak titeket bokros teendőitek közepette. Bizonyára megértitek, hogy mivel már hónapok óta nem sikerült semmivel beverekednem magamat a hírekbe, kénytelen voltam kitalálni valamit, úgyhogy most egy felhívást teszek közzé. Valami olyat akartam, amivel mindenki egyetért, és még úgy is tűnik, hogy beszólok a Fidesznek. Mármint beszólok mindenkinek, de a Fidesznek is, és ez ma már karakánságnak számít. Az Árpi meg azt mondta, ez belefér.

Persze ti látjátok, hogy ezzel a felhívással magam kezdek bele a kampányba, hiszen a „ne kampányoljunk” szlogen természetesen az én pártom malmára hajtja a vizet: a Fidesznek az volna a legjobb, ha rögtön holnap lennének a választások, és egy perc kampány nem lenne. De, remélem, ti is tudjátok, hogy úgyse érdekel senkit, amit mondok, hogy ennek az egésznek se értelme, se hatása – ezért aztán ne vegyétek támadásnak, kérlek.

Amit valójában mondanom kéne, azt persze nem mondhatom. Nem mondhatom, hogy a saját két kezemmel formáltam olyanra a választási rendszert, hogy kampányolni szinte fölösleges.

Ne vessetek meg ezért. Ti is megtettétek volna a helyemben, nem?

Mindenesetre maradok hívetek,

János

Figyelmébe ajánljuk