Egy bekezdésben intézi el a kormány a legutóbbi nemzeti konzultáció eredményét

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 8.

Narancsblog

Igaz, nem is erről szólt az egész, meg amúgy is, kit érdekel?

Emlékeznek még? Nyáron indította el a kormány a 11. alkalommal megrendezésre kerülő úgynevezett nemzeti konzultációt. A kérdésnek álcázott kampányjelszavak hoppmestere ezúttal (is) Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója volt. Ő számolt be arról is, hogy a projekt lényege szerint „a járvány utáni élet legfontosabb kérdéseit” fogja körbejárni.

Ehhez képest viszonylag hamar kiderült, hogy lesz azért benne a hagyományok jegyében egy kis sorosozás, meg az újabb kampánytémákhoz illeszkedően egy kis homofób szólam is. Az egyik kérdés ezt a kettőt ügyesen össze is fogta, az ugyanis így szólt:

„Soros György által finanszírozott szervezetek széles körű nemzetközi támadást indítottak Magyarország ellen a gyermekek védelméről szóló törvény miatt. Ez a törvény megtiltja a gyermekekre irányuló szexuális tartalmú propagandát az óvodákban, az iskolákban és a gyermekek számára elérhető médiában. ÖN MIT GONDOL?”

Természetesen azt is megmondták, hogy mit lehet gondolni, a két lehetséges válasz ugyanis így nézett ki:

  • Helyes, hogy a törvény korlátozza a gyermekekre irányuló szexuális propagandát.
  • A gyermekekre irányuló szexuális tartalmú propaganda nem hordoz kockázatot, ezért felesleges tiltani.

Úgy tűnik, a kormány felhatalmazott szervei alaposan kivesézték mára a sokmillió visszaküldött vagy online leadott kérdőívet, és haladéktalanul eredményt is hirdettek. Másként aligha értelmezhető a kormány ma kiadott közleménye az ügyről, amit teljes terjedelmében közlünk legott:

„A nemzeti konzultáció alapján az emberek döntő többsége támogatja a gyermekvédelmi lépéseket. A válaszadók 97 százaléka szerint a gyermekek nevelése kizárólag a szülők feladata és felelőssége. Brüsszel és a magyar baloldal azonban ezt másképp gondolja, ők beengednék az LMBTQ-propagandát az óvodákba és az iskolákba. Emiatt fontos, hogy a gyermekvédelmi népszavazáson is megerősítsük a nemzeti konzultáció eredményét. Európában elsőként a magyarok dönthetnek majd arról, hogy kik szólhatnak bele a gyermekek szexuális nevelésébe. Mi arra buzdítunk mindenkit, menjen el a népszavazásra és újra hozzunk létre erős többséget a gyermekek védelme mellett!”

Ahogy a pesti jassznyelv mondaná: ennyike.

Hiszen nyilván semmi más értelme nem volt az egésznek, ennyit szeretett volna elmondani a feltett kérdések kapcsán, jobban mondva kérdéseknek álcázott kijelentéseken kereszül a kormány. Erre kellett elkölteni x-száz millió forintot, meg emiatt kellett sokadszor is hülyét csinálni Hollik kommunikációs igazgató úrból – nem mintha ő ezt bármikor is bánni látszott volna.

Végezetül ugyanennyi értelme lesz a népszavazásnak is majd természetesen. A nem létező kérdésekre ott is előre adottak a válaszok, és előre borítékolható a végeredmény is ennek megfelelően. Aztán, ha úgy áll a kampány, tematizálva lesz a dolog, ha nem, akkor le lesz húzva a klotyón, akármennyibe került is, és akármennyi kárt okozott is – hasonlóan a dicsőséges 11. nemzeti konzultációhoz. Hollik meg majd valami zugsajtótájékoztatón jól kihirdeti az eredményt. Neki már úgyis mindegy.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.