A református egyház túladagolta magát orbánizmusból

  • narancs.hu
  • 2021. július 16.

Narancsblog

Külföldi ügynököktől, Soros Györgytől és a saját szüleiktől akarják megóvni a magyar gyerekeket.

De induljunk kicsit távolabbról: aligha lehet vitatni, hogy Szijjártó Péter nagy napjai ezek. Hol épp a bajor belügyminiszteren kéri számon a nemzet (mármint a magyar) szurkolóit ért, az elviselhetetlenségig durva inzultust – egy szivárványos zászlót. Hol az UEFA döntésére reagálva (tudniillik, hogy három zárt kapus meccset kap a magyar csapat a szurkolók diszkriminatív megnyilvánulásai miatt) azzal igyekszik visszacsapni, hogy az európai labdarúgó szövetség munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókat alkalmaz. Miniszterünknek mindezek után még a CNN-hez is volt ideje bekukkantani egy rövid, de velős eszmecserére. Ott ilyenek hangzottak el:

Bianna Golodryga (a CNN riportere): Miniszter úr, sokakat aggaszt, hogy a magyar szabályozás az oroszra hajaz.
Szijjártó Péter: Nem vagyok orosz.
Bianna Golodryga: Az úgynevezett gyermekvédelmi törvény elfogadása előtt konzultáltak gyermekpszichológus szakemberekkel?
Szijjártó Péter: Nekem is van gyerekem, én ismerem a legjobban.

Mi ez, ha nem a legmagasabb (na jó, a "leg" talán túlzás, de viszonylag magasra) emelt Chewbacca-védelem? Bármit kérdeznek, tegyél úgy, mintha totál hülye volnál, és kezdj valami másra válaszolni! Illetve akkor is csinálj így, ha nem kérdeznek semmit! Mindenesetre a már-már földhözragadt kérdéstől, hogy bevontak-e a törvény előkészítésébe szakembereket, két lépésben (1=nekem is van gyerekem, 2=a szülő döntsön a gyerek neveléséről) sikerül eljutni oda nagyjából, hogy Brüsszel buzibohócokkal akarja teleszórni a magyar bölcsiket. Ki is mondja a miniszter – ne feledjük, külügyminiszter, szóval ez legfeljebb szódával kísérve az ő terepe –, hogy az iskolákba ne menjenek civil szervezetek, mert azoknak nem világosak a céljaik, és az sem, ki finanszírozza őket.

Mondjuk Golodryga visszakérdezhetett volna, hiszen hogy a viharba ne tudnák, épp most hoztak egy jogszabályt, amiben ott van feketén-fehéren, hogy ha valaki támogatást ad „ezeknek” felkerül egy nyilvános szégyenlistára. Aztán majd jótékonykodhat, ha a Huth Gergő jól a tolla hegyére veszi. Már ha lesz még neki olyanja.

De a lényeg, és itt kanyarodnánk fel rövid szösszenetünk gyorsítósávjára: hogy a szülő dönthessen nevelési kérdésekben, ne más. Tehát, hogy ezt mondja Szijjártó, meg ezt mondja nyilván Orbán is, ha megszorongatják. Az sem baj, hogy ha valójában épp a szülő meg az iskola meg a jogvédők meg mindenki feje fölött lett megint eldöntve valami.

Ugyanakkor nézzük az érem másik oldalát: Csordás Anett józsefvárosi civil képviselőjelölt osztott meg a minap egy dokumentumot a közösségi oldalán. Az irat a Köznevelési Stratégiai Kerekasztal június 30-i ülésének levonata, ami alighanem a Pedagógusok Szakszervezetén keresztül került Csordáshoz, legalábbis a fejléce erre utal – de ha máshogy, az is mindegy. Ebben olvasható a következő passzus:

„A református egyház jelenlévő képviselője sérelmezte, hogy külföldi ügynökök segítették a szülőket az iskolák újraindítása után, hogyan tarthatják otthon a gyermekeket. Tegyen meg mindent az EMMI, hogy a Soros György által támogatott TASZ tevékenységét korlátozni lehessen az országban.”

Hogy tetszik mondani? Külföldi ügynökök? Netán jugoszláv békaemberek ürgebőrbe varrt nemzeti alaptantervvel? Avagy egy pandémiára szakosodott James Bond? Az első agyleolvadás után azonban koncentráljunk a lényegre: azt kéri a nagytiszteletű református egyház nevesincs képviselője, hogy a külföldi ügynököket (hamar kiderül, sajnos csak a TASZ-ról van szó, ami kémhistóriának azért nem túl izmos) penderítse ki az EMMI, ami, ugye egy kémelhárító szerv. De mi a gond? Idézzük megint: „segítették a szülőket”. Tehát a pandémia kellős közepén, az épp csak felpörögni készülő oltási kampányban tanácsokkal látták el az érdeklődő családokat, milyen jogszerű módon tarthatják otthon a csemetéiket, ha úgy érzik biztonságosnak. Skandallum.

Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai április 19-én nyitottak. A kormányzati tájékoztató honlap aznapi adatai szerint 3 266 425-en kaptak legalább egy dózist valamelyik oltásból, 1 391 381-en pedig már kettőt, 2680 új fertőzöttet regisztráltak a megelőző 24 órában, és elhunyt 197 beteg. Nem mellesleg a pedagógusok oltási fordulója óta még nem telt el elegendő idő az immunitás kialakulásához, és ha mindez nem lenne elég, maga Orbán Viktor is azt nyilatkozta, kissé elhamarkodottnak érzi az iskolanyitást. Márpedig nála főbb fő virológus nincs ezen a vidéken.

Ám mindez csak bűvészkedés a számokkal, nyilván, a lényeg az ügynökön van meg Soroson meg a TASZ-on. Hogy ez így egy mintázat. Hát jó, de csak gondoljunk bele egy pillanatra, micsoda intellektusdeficitben vergődhet a református egyház, ha a Köznevelési Stratégiai Kerekasztalra olyasvalakit tudott csak delegálni, akinek ennyiben merült ki a hozzáadott értéke.

Egyébként az egyház se június 30-a után, se Csordás képviselőjelölt posztja óta nem töri kezét-lábát, hogy elhatárolódjon. Helyette mit csinál? Ja, lapít, abból baj nem lehet. Így viszont olybá tűnhet, és tűnik is, hogy ezzel a véleménnyel nincs baja az egyháznak, sőt, tetszik neki.

A nagy kérdés mindezek után pedig az, kinek higgyünk: Szijjártó Péternek és Orbán Viktornak, amikor azt mondják, hogy a szülőkre kell bízni a kis magyarkák nevelését, avagy a református egyház meg nem nevezett képviselőjének (Uram, add, hogy ne Balog Zoltán legyen!), aki szerint nemzet elleni bűn a szülőket abban segíteni, hogy saját belátásuk szerint döntsenek bizonyos oktatási kérdésekben? A (hamis) dilemma már-már klasszikus: ki nevelje a gyereket, a szülő vagy az iskola? A kormányzati válasz ugyanakkor épp annyira unortodox, amennyire magától értetődő: Orbán Viktor.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.