Aki számít, annak már így is ingyen van a teszt Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2022. január 26.

Narancsblog

Csaknem félmilliárd forintnyi közpénzből védekezhetnek az NB I-es csapatok a vírus ellen. Aki viszont nem focista, az továbbra is több százezret fizethet a tesztekért a saját zsebéből.

Talán már nem is emlékszünk, pedig nem volt régen, amikor karácsony előtt az RTL Klub a Kormányinfót tartó Orbán Viktornak feltette azt az egyszerű kérdést, hogy ugyan mondja már meg, mi a fenéért kerülnek olyan sokba Magyarországon a covid gyorstesztek, miközben sok országban, hozzánk elég közel is, ingyen osztogatják őket. Orbán mintha zavarba jött volna a faék egyszerűségű érdeklődéstől, azt válaszolta egyfelől, hogy ezügyben a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) kellene vizsgálódnia, másfelől hozzáfűzte: a mostani helyzet „semmiképpen nem fogadható el”. A GVH vizsgálatot is kezdett legott (melynek nagyon meglepő eredménye nemrég vált nyilvánossá), és mintha valamivel később Gulyás Gergely is célozgatott volna rá, hogy fontolóra veszik a gyorstesztek jóárasítását. Nyilván a csirkefarhát után rögtön.

Az, hogy végül is nem történt ezügyben semmi, és a magyaroknak még mindig egy valag pénzt ki kell csengetniük, ha arra kíváncsiak, elkapták-e már a kór legújabb verzióját, legfeljebb azt lepheti meg, aki… Nem, ez senkit nem lephet meg.

Arra viszont, hogy megtudjuk, Orbán mitől jött zavarba a viszonylag kézenfekvő kérdés hallatán, egészen a minapig kellett várni. Az mfor.hu tegnap írta meg ugyanis, hogy a gazdaságmentés jegyében a kormány megteremtette annak a lehetőségét, hogy a sportklubok teljes mértékben TAO-támogatásból fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezés költségeit.

Azaz magyarul: a focistáknak, meg azoknak, akik valamelyik focicsapatnál dolgoznak, ingyen jár a teszt, a kézfertőtlenítő, a hőmérő meg a gumikesztyű is, vagy amire még szükségük van, minden.

Tehát Orbán zavara annak szólhatott az ünnepek előtt, hogy ő úgy tudta, már így is ingyenes a teszt. Mindazoknak, akik számítanak. Akik nem számítanak, mert például nem focisták, azok meg fizessenek csak, hiszen nincsen ingyen ebéd, kolbászból kerítés, galamb a szájba, és mindenki annyit ér, amennyit, különösen, ha még egy rohadt focilabdát sem képes a megfelelő ívben a megfelelő helyre elrúgni.

Sovány vigasz, hogy épp a kormányfő két kedvenc klubja, a Vidi meg a Pusi, vagy a fene tudja, hogy kell őket épp becézni, szóval a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia saját zsebből oldotta meg a dolgot. Mondjuk a saját zseb itt is metaforikusan értelmezendő, és úgy is csak nagyon erős lélekjelenlét kíséretében. A többi úgynevezett élvonalbeli csapat tehát a TAO-ból oldotta meg a vírus elleni védekezést, nem is akárhogy: a tíz érintett klub összesen 425,1 millió forint TAO-támogatást igényelt a megfelelő felszerelésekre. Ebből a szép összegből vettek is 20 430 darab tesztet és 1130 liter kéz-, illetve kisebb részben felületfertőtlenítő folyadékot.

Tesztekre egészen pontosan 400,1 millió forint közpénzt költöttek el a magyar futball fellegváraiban Mezőkövesdtől Kisvárdáig és az Újpesttől a Ferencvárosig.

Mindeközben a való életben egyetlen nap alatt 20 174 új fertőzöttet igazoltak a hatóságok, ám valószínűleg ennél is vadabb ütemben terjed a betegség, csakhát az omikron variáns sokszor enyhébb tünetei miatt nem mindenki fordul az egészségügyhöz. Az aktív fertőzöttek száma ma 205 376 – ami valamivel magasabb, mint amennyi a második hullám csúcsán volt. Egyre több hír szól arról, hogy iskolák és óvodák zárnak be sorban, olyan ütemben terjed a gyerekek és a pedagógusok között is a vírus.

Ja igen, ha mondjuk a tanároknak és a gyerekeket nevelő családoknak is – legalább nekik – ingyen járna a teszt (mondjuk heti két-három alkalommal), akkor esetleg ez a tendencia is kordában tartható lenne. De ugye, ők nem olyan fontosak, mint az aranylábú fiúk. És nem olyan fontosak még – de ne is kezdjük el sorolni, hogy ki nem fontos még a kormánynak. Elégedjünk meg azzal, hogy ki igen. Tetszettek volna inkább focizni tanulni, ugye.

Ha azt vesszük, hogy egy gyorsteszt átlagosan 4000 forintba kerül, akkor egy két gyermeket nevelő családnak heti háromszori tesztelés 48 ezer forintjába fáj, ami havi szinten 240 ezer forintos terhet jelentene a családi büdzsé számára.

Ez svájcifrank-hitel törlesztőnek sem lenne utolsó! Aligha várható el, hogy egy átlagos magyar család, legyen akár mégoly körültekintő is a vírus elleni védekezés kérdésében, vállaljon egy ilyen pluszköltséget. Marad tehát az orosz rulett: nem teszteljük a gyerekeket, nem teszteljük magunkat sem, csak ha már valamit érzünk – és az olyankor természetesen már későn van. Későn van az osztálytársak, a tanárok, az osztálytársak szülei, testvérei, a szülők munkatársai – és így tovább – szempontjából. Abban bízhatunk tehát, hogy ha már úgyis el kell kapnunk, legalább nem lesz nagy bajunk.

Ha mégis, hát majd bizonyára boldogítani fog a kórházi ágyban fekve is a gondolat, hogy legalább a focistáink biztonságban vannak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?