Milyen célt szolgálhat, hogy Lázár János leült kávézni a Pázmány Campus ellen tüntetőkkel?

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 14.

Narancsblog

Átverés az egész: magasról tesznek a civilekre, csak éppen zuhan a Fidesz népszerűsége, muszáj valamit mutatni az újságíróknak.

A Magyar Rádió egykori ingatlanainak sorsa akkor dőlt el, amikor azokat négy évvel ezelőtt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megkapta a Semjén Zsolt által beterjesztett, „ingyenes vagyonjuttatásról” szóló törvény alapján. A törvény szerint erre azért volt szükség, hogy véget vessenek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem „széttagolt, több képzési helyszínen végzett oktatási és kutatási tevékenységének”, ami akadályozza az egyetem „további működésének a kibontakozását”. Az ugyan nem derült ki, hogy a törvényalkotó miért éppen a VIII. kerületi Palotanegyedet szemelte ki e „kibontakozás” helyszínéül. Nem túlzás, hogy a törvényben felsorolt Pollack Mihály téri, Bródy Sándor utcai és Szentkirályi utcai ingatlanokból álló tömb Budapest egyik legértékesebb egybefüggő területe, amely akkor lehetne csak ingyenes vagyonjuttatás tárgya, ha az új tulajdonos nem bulldózerrel esik neki, hanem tekintettel van a terület múltjára.

Ma már elmondhatjuk: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nem volt erre tekintettel. A törvény megszületése után szinte azonnal kiírták a Pázmány campus tervpályázatát, a győztest 2021. november 11-én hirdették ki. Ekkor vált nyilvánvalóvá mindenkinek, hogy a rádió egykori épületei közül csak a Pollack Mihály téri Esterházy- és Károlyi-palotákat tartanák meg (illetve a Bródy Sándor utcai bejárati homlokzatot), a többit meg lebontanák, és az is, hogy az új campus prognosztizált létszáma 4 ezer fő, a létrehozásához pedig 53 ezer négyzetméter nettó hasznos terület szükséges. Vagyis olyan gigaberuházásról van szó – 200–250 milliárd forintért –, amely az épületek elpusztítása mellett tetemes környezetkárosítással is jár, ugyanis a bontás után 37 500 köbméter törmeléket kell elszállítani.

Noha a józsefvárosi önkormányzat, civil szervezetek és a lakosság is igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy a beruházás karcsúsodjon valamelyest, a minisztériumi illetékesek – megfellebbezhetetlen kormánydöntések birtokában – hol agresszíven, hol cinikusan reagáltak az aggályokra.

„Amikor ez a beruházás megvalósul, az biztosan az önök tetszését is el fogja nyerni, és ez a civil hangulatkeltés talán el fog múlni” – mondta Lánszki Regő építési államtitkár, Lázár János pedig egyenesen azzal jött, hogy „Budapest liberális vezetése üldözi azt, hogy a belvárosban egy katolikus egyetem épüljön”. Úgyhogy akár az üldözés előli „menekülésnek” is tekinthető, hogy szeptember 2-án megkezdték a bontási munkálatokat. De a beruházással kapcsolatos elintézési módot ennél is jobban szimbolizálja, hogy amikor a civilek megpróbálták elállni a bontási terület bejáratát, egy érkező nyergesvontató sofőrje megpróbálta őket „eltakarítani”. Aztán ahelyett, hogy Fradi-ultrákat küldtek volna rájuk, most hétfőn reggel 7-kor maga Lázár János érkezett a Pollack Mihály térre, hogy az egy hete folyamatosan demonstrálókkal „kávézzon”.

„A Palotanegyed a szó szoros és átvitt értelmében is gyarapodni fog az új Pázmány Campusszal, Közép-Európa egyik legszebb és legmodernebb egyetemi városnegyedével” – magyarázta Lázár a találkozó után, hozzátéve, hogy „meghallgatjuk egymást, megbeszéljük, megoldást találunk”.

Ami persze szimpla hazugság. Lázár reggeli vizitjének hátterében ugyanaz áll, mint Orbán Viktor „rögtönzött” sajtótájékoztatójának Kötcsén: zuhan a népszerűség, etetni kell az újságírókat.

A reggel hétkor kávézó Lázár János pedig pont megfelelő árnyékot vet arra, hogy egy kis időre eltakarja, ami nyilvánvaló: ő és a kormány magasról tesz a civilekre, és eszükbe sem jut, hogy velük keressen közös megoldást, vagy akárcsak bármiféle magyarázattal szolgáljon számukra. Hiszen azt még ő sem tudhatja, hogy Semjén Zsolt kinek és minek a hatására döntött úgy, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia épp a történelmi Palotanegyedben, több mint 50 ezer négyzetméter új építésű ingatlannal gyarapítsa amúgy sem csekély vagyonát – amelynek jelentős része nem a perselyből, hanem az adófizetők pénzéből származik.

(Címlapképünkön: Kordont építenek a Pollack Mihály téren a Magyar Rádió egykori székházánál. Ezzel megkezdődtek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem campusának kivitelezési munkálatai és a Rádió épületeinek bontása. MTI/Soós Lajos)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk