Most akkor utáljuk a HaHa-t, mert lepaktált a nácikkal?

  • narancsblog
  • 2013. augusztus 17.

Narancsblog

Vagy szeressük őket nagyon, mert ők legalább mindent megtesznek, hogy végre elinduljon a párbeszéd? Vagy elindulunk a rögös harmadik úton, és vesszük a fáradságot az igen-nemnél bonyolultabb válaszokhoz?

Pénteken a Hallgatói Hálózat is részt vett azon a demonstráción, amely a magyarországi szegénységre-elszegényedésre kívánta felhívni a figyelmet. Ezen más, jobbára alig létező, félig fiktív csoportosulások mellett a devizahitelesek érdekeiért harcoló Koppány Csoport is képviselte magát.

A Koppány Csoport otthonvédő országjáráson

A Koppány Csoport otthonvédő országjáráson

Fotó: MTI/Komka Péter

Hogy ez a két szervezet, a HaHa és a Koppány közös rendezvényt tartott, sokaknál kiverte a biztosítékot. A szokás szerint ötletes és elegáns Magyar Nemzet például a kétfajta szélsőség egymásra találásáról cikkezett. A hvg.hu több helyen érthető indulatú, HaHa: rajtad röhögünk, nem veled című publicisztikája pedig egyenesen a szervezet megszűnésének rémképét veti fel, mivel „a HaHa demokratikusan megszavaztatta a döntést”, és „a nemmel szavazók elkezdték otthagyni a szervezetet”. (A hvg.hu cikke nem jelzi, de ez a Magyar Nemzet információja, és, tessék kapaszkodni, a Magyar Nemzet információja téves.) A HaHa Facebook-oldalán és szerte a kies magyar interneten is egyre több a felháborodott komment. Sokan, akik eddig egyetértettek a HaHa mondandójával, akik lelkesen támogatták őket, most láthatóan csalódottak és dühösek.

Ez baj. A HaHa az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt három évben a magyar politikában történt, és ha jól érzékelem, a pártokból kiábrándult fiatalok és értelmiségiek jelentős része számára is sokat jelent a fellépésük. Nem volna jó, ha most léket kapna ez a bizalom.

Hogy ez egyáltalán miért merül fel? Azért, mert Koppányék hajlamosak zavaros, nacionalista szólamokkal ajkukon utcára vonulni. A főleg régi Kossuth téri tüntetők által irányított és főleg a devizahitelezésbe belerokkanókból álló csapat nem idegenkedik a Jobbiktól és a Jobbik se tőle, bár ezt a kötődést Koppányék tagadják. Nem is csoda. Mert bár nácinak nem mondanám őket, de a tüntetéseik transzparensei és jelszavai, a honlapjuk és a Facebook-oldaluk szövegei hemzsegnek a szélsőjobb legostobább lózungjaitól, a magyarság elleni genocídiumtól kezdve a magyarság „életterének” szükséges növelésén át az idegengyűlöletig. Az pedig a közelmúlt egyik legriasztóbb jelenete volt, amikor a devizahiteles tüntetésükön egy bankárokat szimbolizáló, akasztófán lógó bábuval riogatták különböző bankfiókok ártalmatlan dolgozóit.

Akkor mi dolga velük a HaHa-nak, hogyan gondolhatták, hogy ezekkel az akasztósokkal jó ötlet tüntetni? Birtalan Gergő, a HaHa aktivistája – és lapunk alkalmi szerzője – arról beszélt a HírTV-ben, hogy fontos egy kis időre félretenni az ellentéteket és kiállni a közös célokért, fontos, hogy meginduljon a párbeszéd. De hát nem lenne teljesen értelmetlen és mindkét párt szavazói számára elfogadhatatlan, ha az MSZP és a Jobbik közösen tüntetne, teszem azt, a földtörvény ellen? De. És nem gyomorforgató, ha valaki együttműködik egy szélsőjobboldali párttal? De. Viszont van itt egy fontos különbség, amit a HaHa tagságának többsége ezek szerint máshogy gondol, de láthatóan nem értik azok sem, akik kiakadtak rájuk.

A HaHa párbeszédbe kíván lépni szélsőjobboldali nézeteket (is) valló emberekkel. Nálunk ez botrányos ötlet, pedig nemcsak az alapvető korrektség, hogy azt ne mondjuk: az emberbaráti szeretet, hanem saját jól felfogott érdekünk is azt diktálja, hogy legyen ilyen beszélgetés. Igen, próbáljuk megérteni a nácit, ahelyett, hogy gyűlöljük vagy egy legyintéssel elintézzük. Ez bátor és okos kezdeményezés, aminek lehet fóruma a HaHa és a Koppány Csoport találkozása.

De a pártok és potenciális szavazóik más elbánást érdemelnek – ez a különbség. A szélsőjobboldali pártokat és szervezeteket lehet és kell is utálni és elutasítani, hiszen a gyűlöletkeltésből keresik meg a kumiszra valót. Hatalmas félreértés volt például, amikor a Közgázon vitatkoztak – Török Gábor celebrálása mellett – a Jobbik úgynevezett szakpolitikusai. Nem, egyetemre nem engedünk be egy nyilas pártot, az egyetemen a nyilas pártokat kutatjuk, de nem engedjük ki a vitrinből. A parlamenti bizottságban leülünk egy asztalhoz a nyilas párttagokkal, de az ülésteremben messze elkerüljük őket.

A szélsőjobboldal egyértelmű kirekesztése a politikából az egészséges társadalom alappillére. A szélsőjobboldali emberek kirekesztése a társadalomból a helyzet félreértése.

A HaHa tehát ott követte el a hibát, amikor az első – mint mondjuk, üdvözlendő – közös kis piknikjük után úgy döntöttek, Koppányékkal kéz a kézben állnak ki a nyilvánosság elé. Ha a döntésük indoklását nézzük, abban az a közkeletű és kártékony, amorális és szellemileg igénytelen vélekedés és attitűd köszön vissza, amelyen a választások előtt osztozott a Jobbik és az LMP, és a mai napig meghatározza a magyar sajtó legvagányabb zugait. Röviden, hogy minden politikus köcsög, amibe szinte minden esetben beleértendő az is, hogy mindenki ugyanannyira köcsög. Ebből pedig, úgy tűnik, az is következik, hogy aki nem politikus, hanem „civil”, az annyira nagyon rossz ember nem lehet, az a mi szövetségesünk. Bajnai ciki, olyan gazdag meg volt már kormányon meg libák, Heller Ágnes is ciki, mert izé, benne van ő is a brancsban, plusz az a papucs is előnytelenül állt neki. De ha a tök civil Pedofilok Ketrecgyártó Szakköre tüntet az emberi jogokért, ott a helyünk.

Igen, ez súlyos félreértés, és a HaHa nagyot hibázott. Rossz logikával ment bele egy helyzetbe, amivel nem ért el semmit – maga a tüntetés a tudósítások szerint elég lohasztó és nyomasztó volt –, viszont elveszítheti miatta sok derék honpolgár bizalmát. A miénket csak ezért nem fogja.

Figyelmébe ajánljuk