Orbán Viktor személyesen vitte el a selyemzsinórt Tarlósnak

  • narancs.hu
  • 2016. január 23.

Narancsblog

Használja ki jól a hátralévő idejét, mert legközelebb már nem őt jelöli a Fidesz – mondta a miniszterelnök a főpolgármesternek sajtóértesülések szerint. Tarlós igyekszik is.

A dolog érdemi része már egy ideje nyílt titok: Orbán Viktor a karizmatikus és széles körben népszerű Kocsis Mátét kívánja Tarlós István helyére ültetni a főváros élén. A kérdés eddig csak az volt: mikor? A Népszabadság hétvégeken mindig felélénkülő kremlinológiai értesítője most Orbán nagyvonalúságát zengi: Tarlós zúzhat még 2019-ig, de a következő választáson már nem őt támogatja a párt. Bár a lap szerint a főpolgármesternek rosszulesett Orbán közlése, nyilatkozata arról árulkodik, beleáll a harcba. „Nem arról beszéltem korábban, hogy a Fidesz engem jelöljön, csak az indulás elvi lehetőségét nem zártam ki. A politikai túloldal jelöltje persze soha nem lennék” – mondotta, amit minden különösebb fifikázás nélkül lefordíthatunk úgy, hogy független jelöltként nekivág, s nem tartja esélytelennek magát Kocsis Mátéval szemben. Kocsisra direkt célozván azt is hozzátette, hogy „ha találnak valakit, aki nálam biztosabban megnyer Budapesten egy közvetlen választást, azt kell elindítani. Én is erre biztatom őket. Úgy látom, egyeseket túl korán és túlságosan idegesít ez a téma, de ez sem új jelenség”.

false

Az üzenet egyértelmű, nyílt sisakkal folytatott küzdelemben úgy lemoslak, kiskomám, mintha itt sem lennél. Meglehet, van is némi alapja önbizalmának, nyilván abból indul ki, hogy a baloldal most sem talál megfelelő jelöltet, Kocsisnak meg még a Jobbik majdani jelöltjével is küzdeni kell, így simán lehet ő a „nevető harmadik”.

Mindez persze egyfajta „igazságos” megmérettetést feltételez, de Tarlós István túl régen és túl jól ismeri Orbán Viktort ahhoz, hogy efféle illúziókba ringassa magát. „Biztos maga abban, hogy 2019-ben még lesz közvetlen főpolgármester-választás?” – tette fel a nyilván költői kérdést a Népszabó riporterének a főpolgármester.

Erről van szó: ha Budapest hagyja magát, Orbán Viktor azt fog a főpolgármesteri székbe ültetni, akit akar. Most Kocsisnak áll a zászló, de 2019-ig még befuthat a főváros élére akár a felcsúti focicsapat szertárosa is.

Figyelmébe ajánljuk