Orbán Viktor személyesen vitte el a selyemzsinórt Tarlósnak

  • narancs.hu
  • 2016.01.23 13:13

Narancsblog

Használja ki jól a hátralévő idejét, mert legközelebb már nem őt jelöli a Fidesz – mondta a miniszterelnök a főpolgármesternek sajtóértesülések szerint. Tarlós igyekszik is.

A dolog érdemi része már egy ideje nyílt titok: Orbán Viktor a karizmatikus és széles körben népszerű Kocsis Mátét kívánja Tarlós István helyére ültetni a főváros élén. A kérdés eddig csak az volt: mikor? A Népszabadság hétvégeken mindig felélénkülő kremlinológiai értesítője most Orbán nagyvonalúságát zengi: Tarlós zúzhat még 2019-ig, de a következő választáson már nem őt támogatja a párt. Bár a lap szerint a főpolgármesternek rosszulesett Orbán közlése, nyilatkozata arról árulkodik, beleáll a harcba. „Nem arról beszéltem korábban, hogy a Fidesz engem jelöljön, csak az indulás elvi lehetőségét nem zártam ki. A politikai túloldal jelöltje persze soha nem lennék” – mondotta, amit minden különösebb fifikázás nélkül lefordíthatunk úgy, hogy független jelöltként nekivág, s nem tartja esélytelennek magát Kocsis Mátéval szemben. Kocsisra direkt célozván azt is hozzátette, hogy „ha találnak valakit, aki nálam biztosabban megnyer Budapesten egy közvetlen választást, azt kell elindítani. Én is erre biztatom őket. Úgy látom, egyeseket túl korán és túlságosan idegesít ez a téma, de ez sem új jelenség”.

false

Az üzenet egyértelmű, nyílt sisakkal folytatott küzdelemben úgy lemoslak, kiskomám, mintha itt sem lennél. Meglehet, van is némi alapja önbizalmának, nyilván abból indul ki, hogy a baloldal most sem talál megfelelő jelöltet, Kocsisnak meg még a Jobbik majdani jelöltjével is küzdeni kell, így simán lehet ő a „nevető harmadik”.

Mindez persze egyfajta „igazságos” megmérettetést feltételez, de Tarlós István túl régen és túl jól ismeri Orbán Viktort ahhoz, hogy efféle illúziókba ringassa magát. „Biztos maga abban, hogy 2019-ben még lesz közvetlen főpolgármester-választás?” – tette fel a nyilván költői kérdést a Népszabó riporterének a főpolgármester.

Erről van szó: ha Budapest hagyja magát, Orbán Viktor azt fog a főpolgármesteri székbe ültetni, akit akar. Most Kocsisnak áll a zászló, de 2019-ig még befuthat a főváros élére akár a felcsúti focicsapat szertárosa is.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.