Novák Katalin elsütötte a "mindenki hülye, aki szembejön"-viccet, le is leplezte a Fideszt

  • narancs.hu
  • 2020. január 29.

Narancsblog

Mert tíz év óta talán először hallhattuk ennyire kendőzetlenül, hogy mit gondolnak a Fideszben a nagyvilágról.

A Fidesz-kormány kommunikációja lassan tíz éve igyekszik egy kitalált világot valóságosnak bemutatni, és ennek érdekében nem riad vissza semmitől. A képmutatástól a hírhamisításig, az egyoldalú tájékoztatástól a karaktergyilkosságig, az álszenteskedéstől a nyilvánvaló hazugságokig színes a paletta, másfelől viszont szürkébb már nem is lehetne, mivel nemcsak a kreativitásnak, de komolyan vehető tartalomnak is híján van.

Az indoklást egy-egy intézkedés vagy éppen mocskolódás során letudják azzal, hogy mivel a kormány a magyar emberektől kapott felhatalmazást, ezért minden kizárólag a „magyar emberek érdekében” történik, és aki ezt vitatja, az a közös érdek ellenében lép fel. Ez a logika – ha egyáltalán logikának lehet mondani – azért különösen abszurd, mert már az első, bizonytalan lépések után az öntömjénezés ködébe burkolózik, és fantasztikus bravúrként állít be jelentéktelen vagy éppen kudarcos megnyilvánulásokat is.

Most éppen Novák Katalinra esik a kelleténél több reflektorfény. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nemcsak az arca és hitelesítője az orbáni családpolitikának (ami végeredményben a migránsok elleni küzdelem békés úton történő megoldásaként értelmezhető a kormányzati retorikában), hanem legfőbb lobbistája a nemzetközi színtéren. Már ha helytálló a Privátbankár információja, mely szerint „Novák a legfőbb hazai összekötő az amerikai ultrakonzervatív, neoprotestáns fundamentalista szervezetek felé, amelyek a Családok Világkongresszusa (WCF) hálózatain keresztül átláthatatlanul költenek dollármilliókat európai (köztük magyar) szélsőjobboldaliak és »családvédők« sztárolására”.

Ezzel valamelyest egybecseng, hogy Novák a múlt héten a köztévében számolhatott be nemzetközi sikereiről. Kezdetben csak a szokásos vakerral jött („lehet olyan utat választani, hogy gazdaságilag is eredményesek legyünk, és emellett demográfiai szempontból se érjen minket veszteség”), majd következett a lényeg: a magyar családtámogatási rendszert immár olyan országok is „kíváncsian figyelik”, mint Németország, Írország és az Egyesült Államok, mégpedig azért, mert „Magyarország úgy döntött, hogy a demográfiai problémáit nem bevándorlással, hanem családtámogatásokkal oldja meg”.

Novák Katalin

Novák Katalin

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Persze, a műsorban arról nem esett szó, hogy mindez reális célkitűzés-e annak fényében, hogy az ENSZ jelentése szerint a mostani 9,7 milliós fős magyar népesség 2030-ra 9,3 millióra, 2050-re pedig 8,3 millióra csökken. Már csak azért sem lett volna helye e jelentésnek, mert kiderült, hogy Novák Katalinnak eleve problémái vannak az ENSZ-szel. „Az ENSZ-ben mindenféle olyan, a családi értékeket hátra szorító, az emberi élet védelmével ellentétes folyamatok indultak el, ahol bizony mi például Magyarországként sokszor viszonylag egyedül éreztük magunkat” – jelentette ki az államtitkár, ám ahelyett, hogy részletezte volna, pontosan mire gondol, inkább elmondta a közismert viccet az őrült sofőrről, aki ráhajt az autópályára és azt látja, hogy mindenki szembejön vele.

„Hát mindenki más jön szembe, mindenki más az őrült – mondta Novák, majd hozzátette: – Kicsit így éreztük magunkat, hogy mi megyünk az autópályán és mintha mindenki szemből jönne. Aztán kiderül, hogy mégsem így van, kiderül az, hogy lehet, hogy mi megyünk a jó irányba.” Noha a köztévé embere e méretes hülyeségre is csak bólogatni volt képes, Novák gyorsan hozzátette, hogy nincsenek már egyedül, mivel szerinte az Egyesült Államok is „egy családközpontú politika élére állt”, és hamarosan még többen követik őket.

Vagyis egyelőre ketten mennek szembe a forgalommal, ami az államtitkári észjárás szerint nem eggyel több, hanem eggyel kevesebb őrültet jelent.

De ennél talán fontosabb, hogy Novák fellépését méltán tekinthetjük emblematikus megnyilvánulásának is, ha úgy tetszik, önleleplezésnek. Mert tíz év óta talán először hallhattuk ennyire kendőzetlenül, hogy mit gondolnak a Fideszben a nagyvilágról, és mit képzelnek saját magukról.

Figyelmébe ajánljuk