Thanks for everything @rahel_orban!

Narancsblog

A Magyar Turisztikai Ügynökség egy vagyonért hirdette Tiborcz István szállodamegnyitóját. A bulit Orbán Ráhel szervezte, a számlát pedig mi álltuk.

„Thank you @rahel_orban”, „thanks for everything @rahel_orban” – árasztotta el az elmúlt napokban az Instagramot pár hasonló üzenet, következetesen betagelve Orbán Viktor legnagyobb lánya, Orbán Ráhel nemrég nyilvánossá vált profilját a képmegosztón. Első körben főleg ezekből derülhetett ki, hogy Budapesten nem akármilyen bulit trombitált össze a Magyar Turisztikai Ügynökség:

különféle nagyon híres influenszerek érkeztek Magyarország bűnös fővárosába, hogy bulizzanak egy nagyot.

A Budapest Influencer Trip névre hallgató buli önmagában is szürreális lehet azok számára, akik tudnak késsel-villával enni: itt tényleg arról beszélünk, hogy emberek, akik attól híresek, hogy híresek – máshogy tényleg nehéz leírni azt a jelenséget, hogy teljesen random emberek agyonfilterezett képeken mutatják be, hol vannak épp és mit esznek –, ezáltal pedig szép magyaros szóval influálnak.

Nevetségesnek tűnik, de bejöhet: ma már egész iparágak épülnek arra, hogy a megfelelő influenszer kezébe kerüljön egy-egy új üdítő, ital, különféle turisztikai ügynökségek vagy légitársaságok pedig nagy lelkesedéssel hívják meg ezeket a figurákat, akik a szigorúbb hirdetési szabályozások előtt simán elhitették az emberekkel, hogy teljesen saját döntésből vannak ott, ahol. A megoldás általában kifejezetten költséghatékony, hiszen ez a réteg nem kötekedő újságírókból áll, hanem olyanokból, akik amolyan Szijjártó Péter-i módon hülyék lennének nem elfogadni egy-egy ajándékjachtozást, ha pedig pénzt is adnak érte, az ugye még jobb. 

Tulajdonképpen a kapitalizmus csúcsát látjuk azzal, hogy emberek már rég nem produkciót adnak el termékként, hanem saját magukat, és hát mivel ez egy ilyen piac köré épülő világ, ezért még csak bántani is nehéz őket úgy, hogy végül is találnak olyanokat, akik megveszik ezt. Itt meg is érkeztünk Orbán Ráhelhez, akiről határozottan úgy tűnik, hogy az emúlt napokban egyszemélyben képviselte Magyarországot a Budapest Influencer Trip résztvevői közt, akik a kirándulás megkoronázásaként menő DJ-k zenéire bulizhattak az Operában egy különösen exkluzív bulin, ahova már magyar influenszerek is elmehettek. Előtte is csupa izgalmas programon vettek részt, például Orbán Ráhel férje és gyerekei apja, Tiborcz István szállodamegnyitóján, és egy rakás olyan helyszínen, amit összeköt Tiborcz cége, a fiatalos nevű BDPST Zrt. 

Az, hogy a magyar turizmus közös célja, hogy a mostaninál tehetősebb turisták érkezzenek Budapestre, kimondott vágy már évek óta, a város V. kerületének felhozatalát nézve pedig a legnagyobb előrelépést tényleg az jelentette efelé, hogy beérkezett a városba pár ukrán bűnöző is az elengedhetetlen Mercivel. Nyilván kérdés, hogy miért kéne nekünk megpróbálni Moszkvává változni ebben is, de ha a másik vége ennek az angol legénybúcsúzók, akkor végülis oké.

Bár késsel-villával enni képes ember rosszul van az influenszerkultusztól, akár tényleg hatásos is lehet az országimázs szempontjából az idehozataluk. A vendégek minőségébe is nehéz úgy belekötni, hogy valójában semmivel sem készítenek semmitmondóbb tartalmakat, mint amilyeneket Novák Katalin készített, miközben a másik kezével pedofilsegítőket és szélsőjobboldali vezéreket engedett ki a börtönből. Azt viszont elég kemény nézni, hogy mindez valójában nem is annyira az országimázsról szólt, hanem Tiborcz István nagy projektjeinek megtolásáról.

Hogy mit ad Isten, épp akkor nyílik meg a szállodája, amikor a felesége valószínűleg százmilliós költségvetéssel hoz ide külföldi influenszereket bulizni.

Hogy ennek az egésznek az lett a narratívája, hogy ez a Ráhel mekkora arc, hogy leszervezte ezt az utazást. Persze, hogy ez lett, annak idején én is bárkinek hálás voltam, aki meghívott házibuliba piálni, pedig az nem az Operában volt, hanem Martintelepen. Szóval itt volt pár nap, amikor az államilag fenntartott ügynökség komoly pénzeket tolt abba, hogy a miniszterelnök lánya végre mennybe mehessen, miközben a miniszterelnök veje nagy beruházásai exkluzívnak minősíthető vendégkört kaptak.

Ezeket a programokat az influenszerek Orbán Ráhelnek köszönik, pedig egész Magyarországnak kéne, hiszen egy kicsit azért mindenki beleadott abba, hogy Jack Morris, Maddy Burciaga vagy Elisa Maino koktélozzon, miközben a szintén exkluzív módon ideutaztatott Charlotte de Witte lakossági techno-DJ pakolja a lemezeket. Szintlépés ez, hiszen Orbán Ráhel pár éve még csak a VOLT fesztivál környékén a budapesti NER-elit fiatalosabb részével (például Vitézy Dáviddal) játszotta el a nagyasszonyt az állami cégek hirdetéseivel kitömött soproni bulin, azóta már a nemzetközi elitben szerez lekötelezett embereket.

Ezek azok az emberek, akik megfelelő mennyiségű pénzért valószínűleg a saját pisájukra is azt mondják telefonnal felvett videókon, hogy soha nem ittak még ilyen finomat, annál pedig azért sokkal jobb kicsit utazgatni, és látványosan megköszönni az ország saját lábán álló hősének egy budapesti utazást a fővárosi luxusba.

Mert hát luxus ez még akkor is, ha az Operától tényleg csak pár percre már teljesen megszokott a kilátástalan körülmények közt élő hajléktalanok látványa az egész EU egyik legszegényebb országához méltó módon. Nekik is biztosan jót fog tenni, ha Orbán Ráhel nagy ötletének hatására végre gazdagabb turisták jönnek a városba, hogy aztán mondhassák: „Thanks for everything @rahel_orban!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.