Valaki adjon már pénzt Orbán Viktornak!

Narancsblog

Az idei vagyonbevallásokból fényesen kiderül: ez az ember nem tud bánni a pénzzel. Óriási szerencse, hogy a környezetében mindenki milliárdos lett!

A legtöbb ember életében eljön a pillanat, amikor elkezdi érteni az osztályharcot. Ez általában az a pillanat, amikor valaki nála pénzügyileg látványosan jobban eleresztett társaságba kerül, esetleg fiatal felnőttként rájön, hogy miközben ő valahol az átlagbér alatti összegből tengeti a hétköznapjait, addig a barátai fizetése évente emelkedett, így valójában már nem ugyanabban az osztályban vannak. Ez sokszor biztosan nagy lelki törés, és máskor jön el: amikor kiderül, hogy nem tudunk befizetni a közösnek szánt nyaralásba egy vagyont, az lehet ilyen, de az is kellemetlen tud lenni, amikor a szokásos közös iszogatásokkor kell nekünk jelezni, hogy kicsit indokolatlannak tartjuk azt a többiek által kinézett skybart. A biztos persze az, ha próbáljuk felépíteni a punk imidzset: istenien fel lehet építeni a történetet, ami szerint mi örök punkok vagyunk, és azért járunk inkább a Balkánra nyaralni, mert az még őszinte hely, és persze a körúti rettentő kocsmákról is könnyű kijelenteni a skybarokkal szemben, hogy nincs tele elviselhetetlen pénzügyi szakemberrel.

Valószínűleg valami ilyesmit csinál Orbán Viktor is, amikor körömből issza a pálinkát disznóvágáson, az ország Vágási Ferijével dalol jókedvében, vagy csak úgy egyszerű emberként kolbászt tölt, miközben a környezetének már saját gazdagklubja, jachtja, és soha nem látott sikerű találmánya is lett 2010 óta. Máshogy ugyanis biztosan nem lehet elviselni, hogy valaki ennyire látványosan csóróbb a barátainál. A 2023-as vagyonnyilatkozatok alapján az ember szinte sajnálni kezdi a magyar miniszterelnököt, hiszen érezhetően hatással volt rá a gazdasági válság az árstopok ellenére is: a megtakarításai négymillió forinttal csökkentek a múlt évhez képest, így már csak tízmillió forintról van szó. Hát könyörgöm, ez a hazafi az életét a nemzet felemelkedésére tette, ehhez képest hatvanévesen egy végigdolgozott élet után annyi mozgatható forintja nincs, hogy legalább egy garzont megvegyen? Hát ezek után csoda, hogy nem hagyta magát korrumpálni ez a tiszteletreméltó közszolga mondjuk repülőutakkal vagy  horvátországi nyaralásokkal!

Azt, hogy Orbán Viktor mekkora pénzügyi antitalentum, leginkább az mutatja, hogy látszólag a tűz közelében kószálva sem volt képes valami tőkét felhalmozni: egykori szobatársa, Simicska Lajos valahogy a fél országot átszövő gazdasági hálót tudott szőni, aminek a feladása után is maradt neki nagyjából 40 milliárd forint. Régi barátja, Mészáros Lőrinc az ország leggazdagabb embere, nagyjából 590 milliárdos vagyonnal. Ifjú fegyverhordozója, Rogán Antal csak egy titokzatos találmánya miatt 17 millió forinttal gazdagodik havonta, tehát több, mint másfélszer annyival, mint amennyit főnöke összesen el tudott tenni. Szegény Orbán Győző, Viktor édesapja csak a fejét csóválhatja, hogy miközben ő Hatvanpusztára a zseniális üzleti érzékkel a kőbányákból épp jókor kiszedett pénzén palotát épít, a fiának egy Suzukira is épphogy futja. Egyedül annak örülhetünk, hogy Lévai Anikóval szemben legalább a legnagyobb lánynak, Ráhelnek sikerült valami megbízható férfit találni a házhoz: férje, Tiborcz István pont tavaly került fel az ország leggazdagabb embereinek listájára 70 milliárd forintot meghaladó vagyonával, úgyhogy az Orbán családban legalább egy fiatalra lehet támaszkodni majd, ha mondjuk még tovább drágul a benzin.

Nagy csoda lenne, ha nem nevetnék Orbán Viktor pénzügyi tudatosságát baráti sörözéseken, egy jó közös disznóvágáson a barátai: hát ott voltak körülötte a nagy bizniszek, repültek az ötletek, találmányok, ehhez képest még a friss fizetésemelését sem volt képes úgy beosztani, hogy legalább stagnáljon: épp tavaly emelkedett bruttó 623 ezer forinttal a miniszterelnök fizetése, bruttó 3 millió 555 ezer forintról 4 millió 178 ezer forintra, emellett 1 millió 547 ezer forint járt neki a parlamenti képviselőségért is, bár ez utóbbit azért jól csinálja, mert nem nagyon jár be ülésekre, és a nyilatkozata szerint könyvkiadásból is befut hozzá 200-500 ezer forint közti összeg havonta. Úgy tűnik ez nem elég, de hát nem lehet valaki egyszerre zseniális közgazdász és a (fehér) Európa megmentője!

Egy ekkora pénznyelőnél persze sokat nem segít, de ilyen helyzetben az már tényleg a hülyeség kategóriába tartozik, hogy a Fidesz pártelnöki feladatainak ellátásáért nem vesz fel fizetést, de ezt majd a családi asztalnál biztosan elszámolja ez az ábrándos tekintetű bohém, amikor már tényleg ki kell olvasztani a nehezebb napokra lefagyasztott töltött káposztát a férj hülyesége miatt. Még jó, hogy ez a gazdasági nulla országot vezet, és nem háztartást!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?