Olvasói levelek

Ábránd és valóság

Magyar Narancs, 2012. január 19.

  • 2012. március 2.

Olvasói levelek

Tisztelt MaNcs! A cikkben a "nagybirtokosi, uradalmi rendszer" emblematikus figurájának mondják a 19-20. század fordulójának - az Orbán-kormány újdonat programjának nevet adó - földművelésügyi (ahogy akkor mondták és írták: földmívelésügyi) miniszterét, sok ezer (pontosabban: ötezer) hold urát, akitől "aligha várhatta volna bárki is a múlt század fordulóján, hogy a középbirtokosi réteget helyzetbe hozza. Egyházi, grófi, bárói birtokok világa volt az övé, nem az 'egészséges hazait' termelő középparasztoké." Ez így, finoman fogalmazva, pontatlan.

Darányi persze nem volt egy Nagyatádi Szabó István vagy Nagy Imre (mint 1945 földosztó kommunista minisztere), de - a jobboldalisággal aligha vádolható volt miniszter és akadémiai elnök történész, Glatz Ferenc szerint (Három reform Magyarországon, História, 1990. 2. szám) - reformer volt a javából. Elképzeléseinek tengelyében elsősorban a nagyüzemek modernizációja állt, de felfigyelt arra is, hogy "a modern tömeges gépesítés bizonyos ágazatokban (zöldségtermelés, állattartás) a kis- és középbirtokot kívánja mint üzemszervezetet. Darányi Ignác, e reformprogram vezéralakja maga is a 20-100 hold közötti farmergazdaságok kifejlesztését tartotta szükségesnek a nagybirtok mellett. (...) Ennek a reformelképzelésnek gyengéje (...) a társadalmi és a politikai reformok hiánya volt. (...) Gazdaságilag a tulajdonviszonyok változatlansága azt hozza magával, hogy az 1910-es évekre a gabonatermelő nagybirtok érdekei teljesen fölébe kerekednek a belterjes közép- és kisbirtoknak, és mind nagyobb föld nélküli agrárszegénységet termelnek. Ez az agrárszegénység és kisbirtokosság nem rendelkezik önálló politikai képviseletekkel, és ez magyarázza, hogy az 1918 őszén kitört forradalom egyik legnagyobb vívmányának a földosztás megkezdése számít. Mint ahogy a Tanácsköztársaság bukásának okai között is kétségtelenül megtalálható az, hogy a parasztság elfordult a forradalomtól, mivel a proletárforradalom nem osztott földet, hanem nagyüzemeket kívánt létrehozni. A gazdasági reformelgondolásokat e téren sem követte a politikai reform, és ez a forradalom előidézésének másik tényezőjévé vált."

Darányi 1895-1903 és 1906-1910 között volt miniszter. Az 1910-es években pedig már nem az ő elképzelései szerint alakultak a dolgok Magyarországon. Összefoglalva: a Darányi-tervvel a legkevésbé a névadója miatt van baj.

Németh György

Figyelmébe ajánljuk