Olvasói levelek 2021/23.

  • 2021. június 9.

Olvasói levelek

Tillmann J. A.: Mindenütt a spájzban, Magyar Narancs, 2021. május 27.

Szomorúan tapasztalom, hogy a kormánykritikus politikusok és értelmiség nagy része a Fudan-vitában olyan végletesen leegyszerűsített retorikát használ, ami alig különbözik a kormány szóhasználatától. Gondolok itt Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester belengetett „konzultációjának” tendenciózus kérdéseire, Karácsony Gergely főpolgármesternek a Fudan elleni tüntetésen elmondott beszédére, amelyen következetesen „kommunista egyetemnek” nevezte azt, és különösen Sükösd Miklósnak és Tillmann József Attilának a 444-en, illetve a Magyar Narancsban megjelent publicisztikáira, amelyek a beruházást a „civilizációk harca” hadszíntereként jelenítik meg.

Véleményem szerint külön kell választani a fiókegyetem ötletét a megvalósítás módjától. Indokolatlan, hogy az egyetem területet vegyen el a tervezett Diákvárostól, hogy a magyar állam költségén, kockázatos hitelből, „nemzetstratégiailag kiemelt beruházásként” valósuljon meg. Ha az építtető az egyetem, közbeszerzési eljárásra nincs szükség, azonban a terveknek és a kivitelezésnek meg kell felelniük a hatályos építészeti szabályozásnak és a munkajogi előírásoknak. Az is kétségtelen, hogy a kínai rendszer elnyomó jellege egyre súlyosabb, a magyar kormány tüntető Kína-barátsága pedig elítélendő. Mindez azonban együttvéve sem jelenti azt, hogy a Fudan magyarországi megjelenése nem lehetne jó ötlet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?