Olvasói levelek

  • .
  • 2010. január 14.

Olvasói levelek

Magyar Narancs, 2009. december 17. Nyelvében él a nemzet Hogy milyenek a cigányok? - Ha jól figyel az ember a környezetére, akkor sokat tanulhat.
Én például nemrégiben a következőket tudtam meg. Megosztom az olvasókkal frissen szerzett ismereteimet.

A cigányok "nem tudnak beosztani semmit, hanem úgy élnek, mint a bennszülöttek. Amikor jön a segély, a kutya is szalámit eszik, egy hét múlva már semmijük sincs." Miközben a nem cigány falusi szegények "képesek megművelni a konyhakertjeiket, (...) a cigányok még csak egy gyümölcsfa ültetésére sem hajlandók". "Többségük (...) nem hajlandó dolgozni, nem is 'éri' meg neki a szezonmunkában történő részvétel, amikor a munkanélküli-közmunkával vagy segéllyel jobban jár." Munkát adni nekik "azért sem könnyű, mert többségük nem lát egy napnál előbbre (nem tanította meg őket erre senki). A napszámot sokan arra használják ki, hogy a munkaadójukat becsapják: felügyelet nélkül megbízhatatlanok, este oda mennek vissza lopni, ahol reggel dolgoztak. Ezért sem alkalmaznak szívesen cigányokat a szőlőben." S ha ez még mind nem lenne elég, akkor megtudunk még egy igen jellemző történetet is: "a kocsmában valakinek elfogyott a pénze, és a saját lányát ajánlotta fel italért egy másik társaságnak."

Ha most azt gondolná valaki, hogy mindez az ötödik féldeci után a sarki kocsmában, a futballmeccsen vagy a Favella-villa titka című kibeszélőshow-műsorban hangzott el, nagyon téved. Ezt Ungváry Krisztián, a jeles jelenkortörténész olvasói levelében olvastam egy jó nevű liberális hetilapban, a Magyar Narancsban. Ez az empatikus nyelv és a mögötte meghúzódó árnyalt tudományos elemzés bizonyára sokat segít majd az interetnikus feszültségek enyhítésében, és hozzásegíti a roma és nem roma közösség tagjait egymás jobb megértéséhez és kölcsönös elfogadásához.

Kertesi Gábor

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.