"Olvasói levelek" - K. történetei - Gyürkőzés a múlttal

  • .
  • 2010. január 14.

Olvasói levelek

Magyar Narancs, 2009. november 26. Kedves MaNcs! Mindig szívesen olvasom "K.
történeteit", a legutóbbiban viszont találtam egy valószínűsíthető tévedést, illetve nem értek egyet egy lényeges ítéletével. Kőszeg politikai indíttatású gyűlöletként értékeli, hogy a70-es években két nem szász német leányzó gyűlölettel beszélt egy szász határőrről. Viszszaemlékezve úgy gondolom, sok visszafojtott indulat feszítette az akkori NDK-t, de nem volt szignifikáns területi politikai ellentét az egyes régiók között. Németország területe nagy, így erős a területi tagozódottsága. Az egyes tartományok, régiók között jelentős kulturális, mentális, történeti különbségek voltak és vannak. Persze itt is működnek a sztereotípiák, és itt jönnek be a képbe a szászok. Az általános német megítélés a szászokat és a bajorokat - bizony, kedves Bayern München- és München-rajongók! - helyezi a szimpátiarangsor végére, nem utolsósorban tájszólásuk alapján, mely a más régiók német lakóinak fülében durván hangzik. Kőszeg Ferenc ült ott akkoriban a vonaton, én mégis azt hiszem, az a két NDK-béli lány akkor az ismeretlen szász katonát nem politikai okból utálta, hanem csak azért, mert szász volt. Talán nem véletlen, hogy Németországon belül a volt NDK területén a legnagyobb az idegengyűlölet, s legtöbb a náci, sajnos.

Ennél fontosabbnak tűnik, hogy én nem kritizálnám a németeket azért, mert nagyon büszkék arra, amit ők "Vergangenheitsbewältigungnak" neveznek, s amit Kőszeg helyesen így magyarít: gyürkőzés a múlttal. Elsősorban azért, mert a többi nemzet alig mutat hajlandóságot a szembenézésre múltjával, főleg a második világháborús felelősséget illetően (itt mi magyarok nem is állunk rosszul). Tudomásom szerint ott az egész értelmiség példásan gyürkőzik a náci múlttal, a jobboldaliak is, akik ott persze élesen elhatárolódnak a mai náciktól.

Szégner Zoltán

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.