A rémhírterjesztésről, az azonos mércéről és az önálló akcióról Gődény doktor kapcsán

Publicisztika

Valóban azonos mérce és számon kérhető nyomozásszakmai protokoll alapján intézkednek minden esetben a hatóságok?

Azért volna itt még néhány kérdés Gődény György ügyében, akit péntek kora reggel előállítottak a rendőrök. Az egyik, hogy rémhírterjesztés gyanúja ügyében mennyire mér azonos mércével a rendőrség. A másik: időben lép-e fel a hatóság, s végül mennyire volt a mostani valóban önálló akciója a Nemzeti Nyomozó Irodának?

Értetlenül áll a Szövetségben Nyíregyházáért frakció azelőtt a fejlemény előtt, hogy az illetékes hatóságok és szervek hosszú hónapok óta nem tesznek semmit a járványügyi védekezést megkérdőjelező és a meghozott intézkedéseket, így az arcmaszk viselését elutasító személyek ellen. Ebben az ügyben írtak az Operatív Törzsről, de onnan visszapattantak, ezt követően pedig a Készenléti Rendőrséghez fordultak. Eredménytelenül. Minderről a Narancs.hu több mint egy hónappal ezelőtt számolt be. 

A Szövetségben Nyíregyházért frakció vezetője, Jeszenszki András még november 2-án írt levelet az Operatív Törzs két vezetőjének, Pintér Sándor belügyminiszternek és Müller Cecília országos tisztifőorvosnak. Ebben leszögezte: a koronavírus-járvány ellen irányuló sikeres küzdelem „a köznyugalom fokozottabb védelmével és felelős magatartással valósulhat csak meg”. Nem rejtette véka alá, hogy „a járványügyi védekezés néhány felelőtlen közszereplő általi akadályozása, illetve a meghozott intézkedések végrehajtásának aktív akadályozása által azonban súlyosan veszélyeztetheti honfitársaink testi épségét, egészségét, életét”.

Jeszenszki András ebben a november legelején írt levelében 12 kérdéssel fordult az Operatív Törzshöz, amelyhez videókat és a legnagyobb közösségi portálon megjelent, egyébként elképesztő tartalmú „írások” linkjeit is csatolta.

Újfent hangsúlyozzuk, Jeszenszki hét héttel (!) ezelőtt jelezte, hogy az illetékes hatóságok és szervek hónapok óta (!) nem tesznek semmit a járványügyi védekezést megkérdőjelező és a meghozott intézkedéseket elutasító személyek ellen.

Aligha véletlen, hogy nyíregyházi ellenzéki képviselők és aktivisták emelték fel elsőként a hangjukat Gődény doktor és vírustagadó szektája ellen, még ha ezt a nevet az Operatív Törzsnek és a Készenléti Rendőrségnek írt megkereséseikben nem is írták le. A nevezett gyógyszerésznek Szabolcsban, Nagykállóban van gyógyszertára és Nyíregyházán edzőterme. Helyi hírnevet már sok éve szerzett magának Gődény doktor. 

Lövei Csaba nyíregyházi ellenzéki önkormányzati képviselő arra emlékeztetett, hogy Gődénynek korábban voltak más jellegű turpisságai. Így a 2018 tavaszi országgyűlési választáson a Közös Nevező nevű kamugyanús alakulatával indult. Felvették a több mint 150 millió forintos állami támogatást, ám azt máig sem fizették vissza. Holott a jogszabályok alapján, az alacsony támogatottság miatt, ez meg kellett volna tenniük. De azt is elmondta, hogy november eleji levelüket az Operatív Törzs a Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította.

Ezért ébreszt némi kételyt az a közlés, amelyet az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője tett. Eszerint a hatóság folyamatosan figyeli az internetes felületeken, közösségi oldalakon a vírustagadó, vírusszkeptikus emberek közléseit, cikkeit, és vizsgálja, hogy az egyes tartalmak jogszabályba ütköznek-e. Gál – nevek említése nélkül – bejelentette: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya több hete büntetőeljárást indított, amelynek keretében péntek reggel négy olyan személyhez köthető helyszínen tartottak kutatásokat, akik a vírusszkeptikus tartalmak hangadói. Köztük volt Gődény György is, akit azóta szabadon engedtek.

Gődény doktornak az előállítása előtti napon, december 10-én tett Facebook-bejegyzése önmagáért beszél.

Állítólagos rémhírterjesztésért ennél sokkal kevesebbért állítottak elő embereket tavasszal.

Így történt ez Gyulán is, ahol május 13-án hajnalban a rendőrség demonstratívan megjelent Csóka-Szűcs János, a helyi Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjénél és a Momentum aktivistájánál. Házkutatást tartottak nála, előállították, rabosították és kihallgatták. Holott csak arról írt a legnagyobb internetes közösségi oldalon, hogy teljesen kiürítették a gyulai kórház közel 1200 ágyát, amelyek üresen állnak azóta is, közben súlyosan beteg embereket küldtek haza. Minderről elsőként a Narancs.hu számolt be. Utóbb kiderült, az ügyben a feljelentést Gyula fideszes polgármestere, Görgényi Ernő tette. A Gyulai Járási Ügyészség utóbb bűncselekmény hiánya miatt megszüntette a Csóka-Szűcs elleni eljárást. Hasonló eset történt Szerencsen is.

Viszont Nyíregyháza fideszes polgármestere, Kovács Ferenc mindvégig néma maradt a Gődény- és vírustagadás ügyben.

Ráadásul úgy, hogy október 21-én koronavírus-fertőzésben meghalt, Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, a nyíregyházi közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka. 

Ezek után marad a kérdés: valóban azonos mérce és számon kérhető nyomozásszakmai protokoll alapján intézkednek minden esetben a hatóságok? S ennek során mennyire veszik figyelembe, hogy a különböző eseteknek mekkora a valós társadalmi veszélye?

 

Figyelmébe ajánljuk