Uitz Renáta

A szelíd forradalom

A társadalmiasított alkotmányozás kísértése

Publicisztika

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.

Sajó András e lapban arra figyelmeztetett (lásd: „Alkotmányozz a Fidesszel!”, Magyar Narancs, 2021. október 21.), hogy nem lenne különb a jelenlegi ellenzék a Fidesznél, ha a NER-től megszokott módon „okosban”, sima többséggel trükközve, társadalmi támogatás nélkül próbálná kivitelezni a közjogi átmenetet.

 

Természetrajz

A közjogi reformokról való gondolkodás éppúgy figyelembe kell, hogy vegye az (elképzelt) átmenet jellegét, mint az Orbán-rezsim (jól ismert) természetét.

Egy évtized távlatából világos, hogy a NER hosszú távra rendezkedett be, és nem riad vissza az unortodox gazdasági vagy épp közjogi megoldásoktól. Az előre borítékolható berzenkedés ellenére a magyar kormány kiválóan érvényesíti elképzeléseit a nemzetközi porondon; ügyesen halászik a zavarosban, és épp ezért sokszor szándékosan kavarja fel az európai politika iszapját. Vagyis a NER nemzetközileg beágyazott rendszer, amely gyorsan tanul, és leleményesen alkalmazza a külföldi tapasztalatokat saját illiberális céljainak megvalósítására. Az EU alapértékeinek – például a jogállamiság – védelmére kitalált eljárásokhoz a magyar kormány elsőrendű kalózkodási módszertant dolgozott ki az évek során, cimborái nagy megelégedésére.

E siker láttán az alkotmányos demokrácia barátai hagyományosan az uniós intézmények válaszlépéseinek tétovasága miatt háborognak. Ám a tavaszi választások előtt ennél is hasznosabb tudás az alkotmányos demokrácia foglyul ejtésének módszertana. Az illiberális alkotmányosság mesteremberei ugyanis pillanatnyilag éppen azon dolgoznak, hogy keresztbe tegyenek a közjogi reformokra készülő ellenzéknek. Az alapozás már javában folyik (stratégiai személycserék, hűbéreskük betakarítása, béremelés a rend- és honvédelemben és így tovább), érdemes tehát számba venni, hogyan futtatható zátonyra egy jelentős kormányzati ellenszélben indított közjogi reform.

 

Társadalmiasított alkotmányozás

Az egységes ellenzék jelöltjeként induló Márki-Zay Péter közjogi stábját vezető Fleck Zoltán november végén hosszú interjúban erősítette meg a 444.hu-n, hogy az alapvető közjogi átalakításhoz az ellenzéki összefogásnak a választások előtt kell felhatalmazást kérnie a választóktól, és részletesen beszélt az alkotmányozás folyamatának társadalmiasításáról.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.