A nagy zabálás

  • 2003. november 13.

Publicisztika

Virslire vásik a mágnáskerti bonviván foga! - itt az újság, megjelent az újság, rögtön jövünk a híradóval. Tessék mondani, mi a fenének kellett Söjtörre menni, hacsak nem azért, mert Orbán Viktor anno Vörsön tette tiszteletét? Annyira bejött Viktornak az a vörsi trip? Ja, hogy hagyománya van ennek a mi népünk történelmében. Tényleg, már a Batthyány-adminisztráció is Debrecenben tartott kihelyezett kormányülést. Hogyhogy nem érdekelt akkor senkit, hogy honnan hozatták maguknak a bécsi szeletet, az Arany Bikából, a Pilvaxból vagy Figlmüllertől? Egész biztos, hogy az úgy esett, hogy Szemere elrikkantotta magát: Debrecenbe kéne menni, pulykakakast kéne enni (mandulával és kanáricsőrrel töltve, hercegprímás módra)... aztán uccu?

n Virslire vásik a mágnáskerti bonviván foga! - itt az újság, megjelent az újság, rögtön jövünk a híradóval. Tessék mondani, mi a fenének kellett Söjtörre menni, hacsak nem azért, mert Orbán Viktor anno Vörsön tette tiszteletét? Annyira bejött Viktornak az a vörsi trip? Ja, hogy hagyománya van ennek a mi népünk történelmében. Tényleg, már a Batthyány-adminisztráció is Debrecenben tartott kihelyezett kormányülést. Hogyhogy nem érdekelt akkor senkit, hogy honnan hozatták maguknak a bécsi szeletet, az Arany Bikából, a Pilvaxból vagy Figlmüllertől? Egész biztos, hogy az úgy esett, hogy Szemere elrikkantotta magát: Debrecenbe kéne menni, pulykakakast kéne enni (mandulával és kanáricsőrrel töltve, hercegprímás módra)... aztán uccu?

Felmerül a kérdés: valóban, ezen az egy-két súlyosabb beégésen kívül mire volt jó a kormány söjtöri kiszállása? Hogy idestova egy hónapja legyen min csámcsogni. Milyen iskolai végzettség kell ahhoz, hogy valaki felfogja: ebben az országban bizonyos hörgések kockázata nélkül nem lehet egy Mágnáskert nevű helyről a kormánynak még egy pizzát (margherita) sem rendelni, mert rossz neki az akusztikája? Milyen magas pártfunkciót kell ahhoz betölteni, hogy átlássa az illető, ha már becsúszott egy ilyen gikszer (friss királyrákfelfújttal), akkor elég rosszízű (legalább az avokádózseléhez képest) valami harmadik alabárdos ügyintézőre mutogatni, hogy ő tehet mindenről, de már a fegyelmi eljárása folyamatba van téve? Milyen miniszternek kell lenni ahhoz, hogy tudja az ember, bocsánatkérést viszonylag ritkán szokás, mert illetlenség, virslivel és mustárral felszolgálni (meg barna kenyérrel, mert ő azt szereti, egyem a szivit)? Különben is, jól nevelt ember áfonyás langusztához nem iszik kannás bort, legfeljebb az esküvőjén.

Ez az egész hülyeség, csakis a kormány (szóvivő, külügymin.) jóvoltából odáig jutott, hogy egyre több felől hallani, hogy bezzeg a Viktorék gulyást ettek bográcsból Vörsön, nekik az nem derogált. Mintha ennek lenne bármi jelentősége. Persze akkor ők is kaptak a pofájukra. Speciel azért, amire ma már a kutya se látszik emlékezni, mert (épp itt, egy szerkesztőségi cikkben számoltuk ki) egy tányér gulyás 7500 forintba fájt, a szomszéd falu lakosságát is majdnem beleértve. Hozathatták volna éppen a Mágnáskertből is. Ugyanakkor Orbán Viktor kormánya annak rendje és módja szerint meg is fizette a vörsi ebéd árát: a választásokon. És miért hisszük azt, hogy Orbánék hülyesége mindenkire nézve kötelező?! Tessenek kormányozni inkább! Immár úgy, hogy tudják: a söjtöri lakomának is meglesz az ára. Addig meg ott van Kovács László virslije. Bekaphatják. Bánja kánya, mustárral.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?