Állapota álságos

  • 2001. március 29.

Publicisztika

Jánosi György a múlt héten teliszítta tüdejét levegővel, és egy nagyot köpött a leves feltételezett tartózkodási helyének általános irányába. Az MSZP választmányának elnöke azt állította, hogy a legnagyobb kormánypárt előrehozott választásokra készül.

Jánosi György a múlt héten teliszítta tüdejét levegővel, és egy nagyot köpött a leves feltételezett tartózkodási helyének általános irányába. Az MSZP választmányának elnöke azt állította, hogy a legnagyobb kormánypárt előrehozott választásokra készül.

E nyilatkozat ezen a héten teljes képtelenségnek tűnik. Ezen a héten ugyanis úgy tudjuk, hogy a kisgazdapárt nem bír olyan sok részre szakadni, hogy a legkisebb kisgazda frakció, mit frakció, kisgazda molekula, mit molekula, kisgazda atom és proton ne a "koalíciót" támogassa. Nagy Sándor szocialista frakcióvezető mondhatja azt, hogy kormányválság van, és abszolúte igaza is van, de hiába van igaza Nagy Sándornak, ha egyszer nincs kormányválság. Kormányválság alatt ugyanis - mint az az elmúlt három hónap politikai történéseiből kiderült -Magyarországon nem azt kell értenünk, hogy a kormány, de legalábbis néhány minisztériuma huzamos ideig nem tudja ellátni azokat a feladatokat, amelyekkel a választói megbízták, és amelyeket ellátni törvényes kötelessége lenne; Magyarországon kományválság nem akkor van, amikor egy, de inkább két minisztérium a tevékenységét saját maga vizsgálatára, átszervezésére, megreformálására, egyfajta önvizsgálatra és köldöknézésre korlátozza. Kormányválság akkor lenne, ha kábé tucatnyi agrárproton leválna eddigi pályájáról, és önálló részecskeként konstituálódna a kozmoszban. Ami viszont a fizika ma ismert törvényei szerint nem fog bekövetkezni. Az tehát, hogy lesznek-e előrehozott választások (precízebben: hogy a Fidesz vezetői így döntenek-e), avagy sem, nem a kormány és az ellenzék közti mandátummegoszlás változásától, hanem a választói preferenciák alakulásától függ.

Pedig az előrehozott választások gondolata néhány héttel ezelőtt, amikor a Torgyán koalícióból való eltávolítására tett kísérlet végeredményében senki sem lehetett biztos, nyilván fideszes homlokok mögött is megképzett. A legnagyobb kormánypárt szempontjából a mostani időpont nem is lenne kedvezőtlen (az elmúlt két és fél évben az abszolút győzelem reményében egyszer írathattak volna ki új választásokat: közvetlenül az 1998-as győzelmük után, amikor toronymagasan, a választási győzelmet meghaladó arányban vezették a pártok népszerűségi listáját). Néhány hónapja a közvélemény-kutatások szerint felzárkóztak a szocialisták mögé; ráadásul a múlt hét végén Dabason a jobboldal baloldali és liberális ellenfeleit, a Fidesz pedig az MSZP-t verte tönkre. Az MSZP immár kevesebbel vezet, mint tette azt a ´98-as választások első fordulója után: és a Fidesz az akkori, 3,5 százalékos hátrányát szépen le is dolgozta a végére. Csakhogy a Fidesz a ´98-as második körben számíthatott az első fordulós kisgazda szavazókra, amit most nem tehetne meg, azon egyszerű oknál fogva, hogy a ´98-as kisgazda szavazók nagyobbik része már most a Fideszt támogatja (épp az ő révükön érte be a Fidesz az MSZP-t). A Fidesz tehát jól áll, jobban, mint bármikor a ciklus eleje óta, de még mindig nem elég jól ahhoz, hogy az abszolút győzelem reményében meg merje kockáztatni a megmérettetést. (Afelől pedig, hogy a Fidesz az abszolút győzelemre gyúr, kevés kétségünk lehet: különben vagy a MIÉP-pel, vagy a szocialistákkal kellene koalícióban kormányoznia.)

Mindennek fényében azok a kormánypárti megnyilatkozások, amelyek kizárják az előrehozott választások lehetőségét, őszintének és racionálisnak tűnnek: túl sok pénzt tett félre, és túl sok szalagátvágást időzített a kormány 2002 tavaszára ahhoz, hogy most érdemes lenne reszkíroznia. Jánosi György nyilatkozata inkább az MSZP-ben uralkodó viszonyokról, mint a Fidesz szándékairól árulkodik. A pánikról, ami a miniszterelnök-jelölt, program és ötletek nélküli szocialistákat az elmúlt hónapok kudarcai után a hatalmukba kerítette.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.