Világi Mariann

Az elit oktatása vagy elitoktatás?

  • Világi Mariann
  • 2024. május 15.

Publicisztika

A tanártovábbképzés kisajátítása és pedagógusképző kar indítása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A semmiből teremt új világot a maga számára, a teljesség szándékával: ab ovo usque ad mala, a tojástól az almáig, miképp a római lakomákon, meghatározott sorrendben.

A hatalom azt találta ki, hogy az ő rendvédelmi egyetemére, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE) építi be a pedagógusgyártás egy szeletét.

A tanárképzést, a tanártovábbképzést, az iskolaigazgatók (manapság: intézményvezetők) papírhoz kötött képzését, képesítését a Nemzeti Közszolgálat Egyetem égisze alá helyezi ettől az évtől. Ezentúl 2025-ben Nemeskürty István néven tanárképző kart indít, jelenleg tartalmában ismeretlen képzési programmal, hagyomány nélkül. Bizonyos hírek szerint 2025-től lesz olyan egyházi egyetem, amely nem indít tanár szakot, ezzel is támogatva az NKE merítési lehetőségeit.

Kit tanítsanak a legjobbak?

Egyszerűsítsük le két fogalom meghatározását.

Az elit oktatásának általános célja a hatalom mindenkori elvárásait követők képzése – legyen szó a már gazdagok, hatalommal bírók gyermekei vagy a jövőben a hatalomhoz legjobban alkalmazkodó, azt kiszolgálni hivatottak képzéséről. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) inkább ez utóbbi csoportot célozza majd meg, hiszen a már nagy hatalommal rendelkezők és az igen gazdagok a gyerekeiket nem feltétlenül magyar egyetemeken akarják taníttatni, és ha mégis, akkor sem tanárnak szánják őket.

Az elitoktatás a tudáson keresztüli megértésre, a tudás alkalmazásának képességére, a bölcsesség képességére, a világ megértésére, elemzésére irányul.

A két eltérő cél megvalósításában, kivitelezésében ugyan lehetnek átfedések, értékeikben mégis merőben különböznek egymástól. Igaz ez akkor is, ha az értékeiben ellentétes mindkét célhoz készségeket, képességeket, az interaktivitást, kommunikációt fejlesztő tanítási, tanulási módszertant rendelnek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk