Bernard Guetta: Putyin gyilkos úr

Publicisztika

A francia európai parlamenti képviselő múlt szombaton Párizsban, a Place de la République-on egy Ukrajna mellett tartott demonstráción szólalt fel. Beszédének szerkesztett változatát közöljük.

Egy nap beidézik majd, Putyin elnök úr, Hágába vagy máshová, a Nemzetközi Büntetőbíróság vagy egy új Nürnbergi Törvényszék elé, efelől ne legyen kétsége! Hosszúak lesznek a meghallgatások, és sokáig fog tartani a per, olyan sok embert kell majd meghallgatni.

Hallani fogjuk a szüleik nélkül felnőtt gyerekeket. Hallani fogjuk a mariupoli túlélőket. Hallani fogjuk, az egész világ hallani fogja az elesett fiaikért síró anyákat.

A világ velünk együtt hallani fogja az ukránokat, akik franciákká, svédekké, lengyelekké vagy kanadaiakká, a világ polgáraivá váltak a száműzetés útjain, amelyeket családjaiknak kellett bejárniuk, hogy elmeneküljenek a maga bombái elől, Putyin elnök úr. Mi is hallani fogjuk, és Oroszország is hallani fogja azokat a férfiakat, akiket ön küldött harcba, fiatalon és elveszetten, hogy akaratuk ellenére gyilkolják meg és taszítsák gyászba ukrán szomszédaikat.

Oroszország hallani fogja a szégyenüket, Putyin elnök úr. Oroszország hallani fogja a kétségbeesést és a zokogást, amivel a saját fiai, az akaratuk ellenére a frontra küldöttek kérnek bocsánatot a maga által elkövetett bűnökért, és azon a napon, Putyin elnök úr, egész Oroszország gyűlölni fogja magát, úgy, ahogy Németországban a mai napig gyűlölik Hitlert, amiért a végletekig eltorzította az országukat.

2HT2GRY

 
Bernard Guetta felszólal egy Ukrajna mellett szervezett párizsi demonstráción 2022. február 26-án. Az ukrán nép támogatására rendezett tüntetést két nappal az orosz támadás megindulása után tartották
Fotó: Christophe Michel / ABACAPRESS.COM

Aztán eljön az ügyvédek ideje, a magáéi is, mert mi demokraták vagyunk, tudjuk és természetesen elfogadjuk, hogy még egy szörnyetegnek is joga van a védelemhez, de mit mondhatnak majd a maga ügyvédei? Hol találnak bizonyítékot az ukránok által elkövetett népirtásra? Vagy egyetlen NATO-rakétára, amelyet Ukrajna Oroszország ellen irányított? Egyetlen mentségről, vagyis, mit beszélek, egyetlen enyhítő körülményről az Ukrajna és az ukrán nép ellen elkövetett bűneire?

Aztán jön az ítélet, és látni fogja a saját gyermekeinek az arcát.

Rá fog jönni, hogy még a nevét sem akarják majd viselni, a nevet, amit feljegyeztek a bűnök történelemkönyvébe, maga pedig rácsok mögött fog meghalni, mert mi, Putyin elnök úr, ellenezzük a halálbüntetést, mert számunkra, ellentétben magával, minden élet szent - ez az első parancsolat.

Akkor fog eljönni a régóta várt, régóta remélt idő, amikor a közös földrészünkről, Európáról úgy fogunk beszélni, mint a közös otthonunkról, amelyet együtt kell újjáépíteni, a békére, testvériségre és együttműködésre alapozva az Oroszországi Föderáció és a kibővített, az Ukrajnával kibővített Európai Unió között.

2HWDRYA

 
Bernard Guetta és Anne Hidalgo,, Párizs polgármestere ()j egy szintén Ukrajnáért tartott tüntetésen 2022. március 5-én
Fotó: Denis Prezat/avenir photos/ABACAPRESS.COM

Maga nélkül, a maga uralma után Európa két része barátságot köt majd egymással, ahogy Németország és Franciaország tette a háború után, és gyermekeink, unokáink és dédunokáink békében, szabadságban, demokráciában, jogállamiságban, az emberi méltóság tiszteletében fognak élni. Mindabban, amit maga el akar pusztítani, de amit nem sikerült elpusztítania, mert a szabadság az, amire mindannyian törekszünk, nem pedig a zsarnokság.

Mert nem Sztálin, hanem Szaharov az, akit csodálunk, és mert Oroszország, ne legyen kétségünk efelől, hamarosan, persze miután maga már távozott, elindul a Mihail Gorbacsov által megnyitott úton, a közös haza útján, amit ön annyira szeretett volna lezárni, Putyin diktátor úr, Putyin gyilkos úr.

(Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő, a centrista-liberális Renew Europe frakció tagja 2019 óta. Franciaországban újságíróként ismert: a nyolcvanas években a Le Monde kelet-európai tudósítója, majd közel harminc évig a France Inter közszolgálati rádió külpolitikai kommentátora volt.)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.