Egy náci Oroszországban

  • 1996. június 13.

Publicisztika

Az egyik férfi, aki a hét végén minden valószínűség szerint az orosz elnökválasztás második, előreláthatóan július hetedikén megtartandó fordulójába be fog kerülni, korrekt náci. Õ ugyan kommunistának hívja magát, nevezzük ezt talán hagyományőrzésnek, de a szó történelmi értelmében vett kommunistákhoz, vagyis a bolsevikekhez nem sok köze van. Zjuganov elnökjelölt a demokrácia intézményeit kihasználva tör hatalomra, mint a weimari köztársaság idején az NSDAP, és nem puccsra készül, mint Lenin; retorikája nem forradalmi, a múltat nem eltörölni akarja, hanem, úgymond, visszatérni hozzá, nem a proletár internacionalizmusról pofázik, hanem nyíltan imperialista, és az államot sem megszüntetni kívánja, mint a leninizmus, vagy mi, hanem az orosz "spirituális hagyományoknak" megfelelően berendezni. Írt két könyvecskét,
Az egyik férfi, aki a hét végén minden valószínűség szerint az orosz elnökválasztás második, előreláthatóan július hetedikén megtartandó fordulójába be fog kerülni, korrekt náci. Õ ugyan kommunistának hívja magát, nevezzük ezt talán hagyományőrzésnek, de a szó történelmi értelmében vett kommunistákhoz, vagyis a bolsevikekhez nem sok köze van. Zjuganov elnökjelölt a demokrácia intézményeit kihasználva tör hatalomra, mint a weimari köztársaság idején az NSDAP, és nem puccsra készül, mint Lenin; retorikája nem forradalmi, a múltat nem eltörölni akarja, hanem, úgymond, visszatérni hozzá, nem a proletár internacionalizmusról pofázik, hanem nyíltan imperialista, és az államot sem megszüntetni kívánja, mint a leninizmus, vagy mi, hanem az orosz "spirituális hagyományoknak" megfelelően berendezni. Írt két könyvecskét, A horizonton túl és Oroszország és a modern világ címmel, ez az ő harca. Nem marxista, hanem harmadik utas, az orosz nemzet rendeltetéséről zagyvál; kvázi-vallásos, antiszemita és tradicionálisan Nyugat-ellenes; szívesen hivatkozik a határon túli oroszok érdekeire (Hitler is ezzel az ürüggyel látott neki a dolognak): náci, no. Ennyit az ideológiáról. Ami a politikai gyakorlatot illeti, megint csak bajosan nevezhetnénk kommunistának. A gyakorlati kommunista az uralkodó egypártban apparatcsik, politikai ellenfeleit bezárja, elűzi, kivégzi, felszámolja, diktatúrában diktátor vagy csavar a gépezetben. Ilyen egypártja Zjuganovnak nincs, és nem is igen lesz.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy Zjuganovnak semmi köze ne lenne a kommunizmushoz vagy a volt kommunistákhoz. Egyetlen kártyája van: a múlt. Úgy tartják, hogy az orosz átalakulás veszteseit állította maga mögé, a régi hatalmi elit azon tagjait, akik nem bírtak bekerülni az újba, meg kimaradtak a privatizációból, aztán azokat, akik csak annyit érzékelnek a környező valóságból, hogy Brezsnyev alatt bezzeg milyen fasza volt; az erős, gondoskodó állam gyengeelméjűvé nevelt gyermekeit. Gazdasági programja nincs, nyomna pénzt dögivel, emelne nyugdíjat, bért, harcolna a bűnözés és a korrupció ellen, visszaállamosítana - hogy miként, miből, maga sem tudja. Zjuganov ennek dacára nem hasonlítható a többi volt szocialista ország posztkommunistáihoz, ő nem szalonképessé vált reformkommunista: a káoszon tenyészik és káoszt produkálna, háborút belföldön és háborút külföldön. Választási győzelme a demokratikus Oroszország megteremtésére irányuló kísérlet végét jelentené. Még akkor is, ha a hatalmat nem sikerülne megszereznie. Rég rossz, ha Jelcin csak választási csalás, netán valamiféle államcsíny segítségével tudná megakadályozni azt, hogy Oroszországból valami jó kis feketeszázas, pogromkozák vircsaft legyen, melegtengeri kijáratra, gyarmatbirodalomra, európai befolyási övezetre ácsingózó béna monstrum. Drukkoljunk a részeges Jelcinnek, többet úgyse tehetünk.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.