Legát Tibor

Emelt fővel megfutamodva

A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság állásfoglalása a homofóbtörvényről, és a szél, amit vetett

Publicisztika

Váratlan nyilatkozatot tettek közzé a tudo­mányágak legtekintélyesebb és legtöbb tagot számláló szakmai szervezetei, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság, illetve támogatóként a Magyar Szexuális Medicina Társaság. A január 21-én kelt szöveg címe szerint szakmai állásfoglalás „a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” szóló, 2021. évi LXXIX. törvényről.

Az állásfoglalás

Nem tudjuk, hogy a társaságok miért vártak hónapokat a csak „pedofiltörvényként” emlegetett, tavaly június 15-én megszavazott rendelkezés véleményezésével. Mint ahogy azt sem tudjuk, hogy miért éppen most álltak elő vele, ráadásul szinte titokban, hiszen a sajtó csak azután kapta szárnyra, hogy az mindenféle kommentár nélkül megjelent a társaságok közösségi oldalain.

Az állásfoglalás szerint még a születéskor meghatározott nem sem tekinthető egyértelműnek azzal, hogy azt „a külső nemi jelleg megtekintésével állapítják meg, ez alapján anyakönyvezik”. (Bővebben: Két nem között, Magyar Narancs, 2021. július 8.) Azért nem, mert az újszülött nemét a genetikai meghatározottság mellett más is befolyásolhatja, így például a hormonális rendszer működésének zavarai. „A nemi identitás alakulása tehát pusztán biológiai megközelítésben is bonyolult és érzékeny folyamat, amely változhat az élet során” – írják, hozzátéve azt, hogy a környezeti hatások ezt a folyamatot a társadalom különféle szerepelvárásai révén árnyalhatják, de alapvetően és meghatározó módon nem befolyásolják.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk