Így harcol Tarlós a Fidesz-dzsungelben

Felülütik

  • - zsip -
  • 2012. február 22.

Publicisztika

Orbánnak láthatóan édes mindegy, milyen lap van éppen Tarlós kezében. Úgyis felülüti. A hét elején a főpolgármester épp postára adta a miniszterelnök kérésére a BKV megmentési csomagját, mire a kormány máris kikürtölte: 2012-hez viszonyítva jövőre levesz a BKV támogatásából – abból, amit oda se adott. Mert ugye járna 32 milliárd normatív támogatás, csakhogy azt nem utalja. Nem tudni azonban, hogy ebből veszi ki a pénzt a kormány, vagy esetleg másból? De valójában mindegy is. A Fidesszel szemben a végén úgyis Tarlós húzza a rövidebbet. És a bűnös, adóforintjait kuporgató, öncélúan felhalmozó főváros.

Tarlós személyes viszonyai sem a régiek már. A mai kormánydöntés értelmében három tárcának (gazdasági, fejlesztési, belügy) kell meghúznia a BKV költségvetési sorát – ebből kettőnek a vezetőjét (igaz, egyik már nincs hivatalban) egymás után küldte a sunyiba Tarlós. Fellegi Tamás és Matolcsy György alkalmasságát a nyilvánosság előtt kérdőjelezte meg, igaz, Pintér Sándorral nem balhézott még össze a BKV miatt. Nem derűsebb a főpolgármester nexusa a miniszterelnökkel sem. Orbán egy ideje nem fogadja a hivatalában Tarlóst, pedig ő csak vele tárgyalna. Legutóbb már kénytelen volt megelégedni Varga Mihály államtitkárral.

A gátoltságban lobbanékonyan nyilatkozó és akként cselekvő Tarlósnak – felségárulás gyanújával – volt azonban mersze ahhoz, hogy a kormányfőt az IMF-kártyával provokálja. A kormánynak küldött BKV-koncepciót a valutaalap számára is hozzáférhetővé teszi – jelentette ki. Hogy Orbán átmeneti sarokba szorításánál többet nem remélhetett az akciótól, az nyilvánvaló. Bizakodott, hogy a BKV támogatásával a kormány nem várja meg az IMF-tárgyalások júniusi lezárását, hanem hamarabb megoldást talál. Elvárása teljesül: a kormány az IMF elvárásaira hárítva a döntést, a három tárcát február végéig bízta meg, hogy elkészítse a tervet a BKV megcsapolására. A főpolgármester a jelenlegi 32 mellett még évi 20 milliárdos forrást kérne az államtól, farigcsálásról hallani se akar – de a kormányfő láthatóan aligha kíváncsi Tarlós véleményére.

Tarlós, aki bevette a Fidesznek a fővárost, másfél év alatt magányos harcos lett. Egyedül töri az utat a Fidesz vidékközpontú Magyarországán élősködő fővárosnak. Főpolgármesterré, önálló – hatalmi – entitássá vált, ami elviselhetetlen a Fidesz hűbéri rendszerében. Mára a kerületi és városi polgármesterektől, képviselőktől kezdve a kormányhivatalon át a miniszterekig és a miniszterelnökig maga ellen fordította saját politikai közösségének legjavát. Nem maradtak ki ellentáborából a Fidesz uralkodásán dolgozó gazdasági notabilitások sem, akiket távol tartana a fővárosi kassza kulcsától.

Kormányhivatalok folyosóin azt suttogják, hogy Orbán már egyáltalán nem bízik Tarlósban, gyártson ő bármennyi BKV-koncepciót, jogszabályt vagy javaslatot. Ezek a hivatali nyelvek azt is beszélik, hogy ha úgy alakul, és még a szavazók választhatják a főpolgármestert, Tarlós kész függetlenként indulni a 2014-es választáson. Az lesz az ő utolsó viadala.

Figyelmébe ajánljuk